Bir masanın varlığını veya yokluğunu kanıtlayabilirmisiniz? Aynı onun gibidir inanışlar. Neden inandığımızdan neye inandığımıza kadar her şeyi kendimiz biliriz zaten değilmi?
İnsan , varlığından bile emin olmadığı şeylere tapmaya pek meraklı,sorgulamaktan yoksun ve her şeye at gözlüğü ile bakan bir yapıya sahitir. İnançlar bazı insanları özgür kılar. Çünkü bu bazı insanlar aileleri Müslüman olduğu için değil okuyarak kara verir yapacakları yatırımı sadece aileleri yaptığı için yapmaz … Bazen sadece diyorum ki eğer dinler olmasaydı nolurdu? Bazı dikdatörler halka hükmetmek için dini kullanıyor. Bu çok açık. Varlığı kesin olmayan, çoğu insanın kanıtlayamadığı, uğruna savaşlar verilmiş bu sözde tanrı madem bu kadar yüce, insanları özgürleştirebiliyor neden insanlar ölüyor boş yere ? Çoğu insan okumadan bilmeden dünden razı oluğu bu yolda özgürleşeceğine köleleşir. Albert Einstein bile diyorki o evreni olusturan patlama için bir dokunuş gerek. Bu teorik fizikçiye göre bile tanrı vardı aslında.. Ama o bile kanıtlayamamıştı varlığnı… Bu inanışlar onlar için yaşayan insanları bile köleleştirir bence… Her yıl sözde zenginler gidiyor ve belkide hayal ürünü olan bu tanrı adına binlerce hayvanı öldürüyür. Evet durumu olmayanlara yardım etmke amacıylada yapılıyor. Ama bunu yapmak için tanrının arkasına sığınmaları çok acınası bence… İnanışlar sadece dinlerde değil bence batıl inançlardada insanı köreltir. Biri elden ele bıçak verilmez diyor ise bunu diretecektir. Yani inançlar bizi özgürleştirmez. İnançlara bağlı olan herkes körelmeye mahkumdur. Aynı eğitimsiz bir toplumun oy mantığı gibi… Ülkenin çoğu aynı şeye inanıyorsa o konu hakkında bir fikri olmayan biri bu fikre katılabilir. Eğer ülkedeki çoğunluk yanlış olsada belli birine oy veriyorsa hiçbir fikri olmayan, okumayan,gözlemlemeyen birey bu eğitimsiz halkın izinden gidecektir. Bazende bu inançlar bizim için bir şeyler başarma , bir şeyler yaratma şansımız olur. Bazende bizi korkutan şeydir, bir şeyler başarmamızı engelleyen şeylerdir. Ama en kötüsü bu körelme sonucu insanların birbirlerine davranışıdır. Bir inanca sahip bir birey kendi çapında o dine inanmalı bence. Başkalarına bununla gösteri yapma gereği duymamalı. Bazı insanlarsa bununla kalmayıp kendiyle aynı fikre sahip olmayanları ezip, aşşağlıyor.
Bence herkes istediğine inanabilir veya inanmayabilir. Heleki laik bir devlette… Bazen bizi köleleştiren inançlarımız bazen özgürleştirir. Ama ne yaparsak yapalım hiçbir inanç bizi hayat ve hayallerimizden alı koymamalıdır. Gerçek bile olmayabilecek bir varlık için bir ömür ortaya koymaya değer mi?