Şu an Dünya’da tahminen 7,753 milyar insan var olduğu söyleniyor ve bu rakamların her geçen gün arttığı görülüyor. Bu Dünya’da 7,753 milyar farklı düşünce ve inanış olduğu anlamına geliyor. Sizce günümüzde yaygın olan dinler insanların düşünceleri sonucu mu ortaya çıktı? Ya da İnsanlar kendilerini inandırmak istedikleri inanışlara mı inanıyorlar? Örnek olarak dedem ben küçükken “yemeğini yemezsen büyüyemezsin’’ diyordu. Küçükken inanacak hiçbir şeyim yoktu o yüzden bebekliğimden beri yanımda olan dedemin dediği her şeye inanıyordum çünkü etrafımda başka düşüncesini dile getirip konuşan insanlar yoktu. Ama bu büyüdükçe değişti, dedemin beni inandırdığı şeyler saçma gelmeye başladı, sağ duyulu bir insan olmuştum. Büyüdükçe de özgürlük tanımının ne kadar önemli bir şey olduğunu anladım.
Hayatıma giren her insanın kendine has bir düşüncesi vardı. Ve herkesin kendine has olan düşüncesi benim kafamı karıştırıyordu. Peki bu düşünceler neye göre doğruydu? Etrafımızda bir sürü inanış var. Herkes farklı bir düşünceyi savunuyor. Hangisinin doğru olduğunu düşünmek bazen saçma geliyor çünkü doğruluğu kanıtlanmış bir bilgi yok ve bence insanlar kendilerini avuttukları şeylere inanıp insanları buna sürüklemeye çalışıyor. İnsanlar bir dini inanış yüzünden evlerinden, yedikleri yemeklerden azaltıp kenara koyuyorlar. Şimdi olaya buradan bakınca bu kölelik değil de ne? Herkesin düşüncesine saygı duyarım ama böylesine zarar verebilecek inançlar uğruna çocuklarını öldüren, hayvanlarını aç bırakan, kendilerine zarar veren insanların inandıkları şeyleri gerçekten merak ediyorum. İnandıkları şey uğruna neden bir sürü canlı acı çekiyor? Ya da neden kendilerine acı çektiriyorlar? Herkesin inancı kendi kararıdır ama neden içinde kötülük olan bir şey gerçek olsun ki ya da bize zarar verdiği için kötülük yapılması gereken bir şey varsa neden en başında herkesin inandığı dini inanış sonucunda yaratılmış?
Aslında bakarsanız inançları olmayan insan diye bir şey yok. Confucius’ un da dediği gibi “İnsanların inancı yoksa acaba ne işe yararlar, bir araç bir güç kaynağına bağlanmazsa yol alabilir mi?” Bence inançlar insanları değil, insanlar inançları köleleştiriyor. Her yaptıkları hatada inandıkları inançları bahane gibi görüyorlar ve bunun özgürlüğü getirdiğini düşünüyorlar. Bence insan en çok kendini özgürleştirebilir çünkü eğer inandıkları ve saygı duydukları bu inançlar onları yapmak istedikleri şeylerden mahrum bırakıyorsa bu gerçekten inandığı için mi inançtır? Yoksa kendini inançlıyım diye kandırdığı için mi inançlıdır? O yüzden bence inançlar gerçekten içtenlikle inanıldığı zaman özgürlük getirir.