“Merhaba, yine karşınızdayım. Ama bu sefer bir yorum sorusuna cevap vereceğim. Soru: “Apple yeni güncellemesi ile iPhone ve iPad’e yenilikler getiriyor. İlk güncellemedeki yeniliği sen belirle.”
Bu soru gerçeğe dayalı blog konularından alındığı için size bilgi vererek devam etmek istiyorum. Aslında her ne kadar Apple yeni güncellemesi ile iPhone ve iPad’a yenilikler getiriyor dese de Apple son ana güncellemeleri olan iOS 15 (iPhone işletim sistemi), iPadOS 15 (iPad işletim sistemi), macOS Monterey (macOS 12) (Mac işletim sistemi), WatchOS 8 (Apple Watch işletim sistemi) ve tvOS 15’i (Apple TV işletim sistemi) halihazırda 20 Eylül 2021’de bir etkinlikte kullanıcılarına sunmuş ve büyük bir beğeni almıştı. Hala vadettiği özellikleri bu sene içerisinde de ara sürümlerle yerine getiren Apple, cihazlarına basitlik ve sadeliği eklemişti. Çok kısaca getirdiği özellikler:
– Kendi diğer şirketlerle rakip olan uygulamalarını oldukça geliştirdi ve aradaki farkı kapattı. (Örnek: FaceTime, Hava Durumu ve Haritalar)
– Gizlilik konusunda her zamanki gibi daha şeffaf politikalar yayınladı ve Mail koruma, iki faktörlü doğrulama özellikler getirdi.
– Fotoğraftan metin okuma (canlı metin), çeviri gibi yapay zekâ özellikleri getirdi.
-İnsanlara cihazlarının yaptığı işlerde dikkatlerini dağıtmaması için Odak özelliğini geliştirdi. Hatta bu özellik o kadar gelişmiş ki mesela siz ders çalışma odağında birisi size acil olmayan bir mesaj attığında sizin ders çalıştığınızı ve sonra onu arayacağınızı dahi mesaj atıyor.
– Tasarım düzenlemeleri: Genel olarak daha büyük, daha yuvarlak kenarlı ve ilüstürasyon ikonlar ve daha modern düzenlemeler.
-Benim en sevdiğim yenilik olan “Universal Control” özelliğini getirdi. Bu 2022’de gelen özellik sayesinde kullanıcılar Mac cihazlarını veya Mac ve iPad cihazlarını tek klavye ve fare üzerinden kaydırarak kontrol edebiliyor.
Ama eğer illaki yeni bir istediğim özelliği söylemem gerekiyorsa, kesinlikle M1/M1 Pro/M1 Max çiplerine sahip olan Mac cihazlar için Bootcamp desteği olurdu. Çünkü, Apple 2020’den beri Mac için de işlemci üretmeye başladı ve daha önce kullandıkları Intel işlemcilerle aralarında katlarca performans farkı olmasına rağmen “Rosetta” adında bir Neural Engine (Yapay Zeka Birimi) desteği olmadan Intel için geliştirilmiş uygulamaları açamıyor veya kullanamıyordu. Her ne kadar Rosetta iyi çalışır durumda ve programlar M1 işlemciler için yeni sürümler geliştirmeye devam etse de bazı özellikler ne yazık ki M1 işlemcilerde iyi çalışmıyor veya çalışmıyor. Bunlardan bir tanesine de bilgisayarınıza farklı sanal makineler (Farklı işletim sistemleri) kurmanıza yarayan “Bootcamp” özelliği. M1 için ücretli ve stabile programlar geliştirilmiş de olsa Apple’ın Bootcamp özelliği kullanıcılara rahatlık ve pratiklik sağlıyordu. Umarım bu özelliği de yeni çipleri için geliştirirler.
Teşekkürler,
Yağız Erkam Çelebi