Nüfus Artışının Muhtemel Sorunları

Tüm canlıların en evrensel özelliklerinden biri çoğalmaktır. Ekosistemler ise insan olmayan canlı toplulukların büyümesini düzenler. İnsan bilgisi ve teknolojisi sayesinde bu kontrolden çıkmayı başarmıştır. Dünya nüfus süreci, insanların yerleşmeye başladığı Neolitik Dönem ile başlar. İlerleyen dönemlerde insanın mümkün kıldığı teknik gelişmeler sayesinde ortalama insan ömrü uzamış ve nüfus artışı hızlanmıştır. 1650’de dünya nüfusu, 10-12 bin yıl önce 80 milyon iken, kabaca 80 milyondan 500 milyona çıktı. Son 350 yılda 500 milyondan 6 milyara yükseldi ve her yıl yaklaşık 97 milyon insan gidiyor. Dünya nüfusu şu anda yılda yüzde 1,7 oranında büyüyor. Mevcut hızda büyümeye devam ederse, dünya nüfusu yaklaşık 41 yıl içinde ikiye katlanacak. ABD’li analistlere göre, dünya nüfusu 2050 yılına kadar 30 milyar kişiye ulaşacak.
Bu yükseliş, dünya çapında ekonomistler, ekolojistler, nüfus bilimcileri ve politikacılar arasında endişe ve hatta teröre neden oluyor. Dünya nüfusu daha ne kadar artabilir? Gezegenin kaç kişiyi besleyebileceğinin bir sınırı var mı? Merak ediyorum, dünyamızın da her şey gibi bir taşıma kapasitesi sınırı var mı ve eğer öyleyse, ne kadar? Her şeyin fazlalığı olduğu gibi, insanların fazlalığı da var mı? Aşırı nüfus noktasına ulaşıp ulaşmadığımızı ne zaman anlayabileceğiz? Durumu daha iyi anladıktan sonra ne tür adımlar ve çözümler uygulayabiliriz? … Bu soruların birçoğunun yanıtlanmasının zor olduğuna inanıyoruz.
Daha ekonomik ve sosyal sorunları olan herhangi bir ülke veya bölge aşırı nüfusludur. Ve dünya kaynaklarının tüm bu sorunları çözmek için yetersiz olduğuna inanıyorum. Bütün bunlar dünyayı içinden çıkılması ve çözülmesi zor problemlerle baş başa bırakıyor. Yoksul ülkeler kötüleşiyor. ya da gelişmekte olan ülkeler ya nüfus artışını azaltmalı ya da ekonomik kalkınmayı hızlandırmalı ya da ülkelerinin kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmaya çalışmalıdır. Kısacası, bir ülkenin aşırı nüfus artışı, refah düzeyi üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir. Herkes memnuniyetsiz hale gelir.
Nüfus artışının refahımıza zarar verdiği zamanlar vardır. Bugün, eşit olmayan nüfus artışı nedeniyle olumsuz sonuçlar olumlu sonuçlardan daha fazladır. Ancak yeterli hazırlıklar yapılırsa veya genç nüfus akıllıca yetiştirilirse bu zararlı özellikleri kalıcı olmadan ortadan kaldırabiliriz.

(Visited 66 times, 1 visits today)