Yarasalar

Yarasalar yaşam biçimleri, değişik özellikleri ve uçan bir memeli  olmasıyla diğer uçan hayvanlardan farklılık göstermektedir. Örneğin; yarasalar sadece geceleri uçtukları için bizler geceleyin dışarıda böcek bulamayabiliriz. Çünkü yarasalar böcek ve yem yerler. Yarasaların olduğu ortamlarda böcekleri çok nadir bulabiliriz. Çünkü yarasaların kulakları çok iyi duyar ve bu sayede aradıkları yemi bulabilirler. Örneğin, dışarıda olduğumuzda havaya bir taş attığımızda taşa doğru uçan tek hayvan ancak yarasa olabilir çünkü arkası dönük bile olsa taşın fırlatılma sesini çok iyi duyduğundan onu bir av zanneder. Çünkü kulakları söylediğim gibi çok iyi duyar. 

Resimde de gördüğünüz gibi yarasa ters bir biçimde dala asılmıştır. Şimdi gelelim en çok merak edilen konuya:

                                                           YARASALAR NEDEN TERS ASILIR?

Çünkü yarasaların beyinlerine kan gittiğinde daha iyi duyarlar. Fakat bu yöntem insanlarda işe yaramaz. Çünkü tam tersi insanların beynine kan giderse başları döner. Ama bilim adamları der ki; insanlar ters döndüğünde ve beyinlerine kan gittiğinde yaptıkları işe daha kolay odaklanabilirlermiş.

          YARASA TÜRLERİ    images

  • Hayalet Suratlı Yarasa
  • Vantuzlu Yarasa
  • Muz Yarasası
  • Hayalet Yarasa
  • Çekiç Başlı Yarasa
  • Çapin Yarasası
  • Buruşuk Yüzlü Yarasa
  • Meyve Yarasası
  • Büyük Kulaklı Yarasa
  • Uçan Tilki Yarasası

Sizlere yazımın başında yarasaların sadece yem ve böcek yediklerini söylemiştim ama yarasanın cinsine göre yedikleri yemek değişir. Kanatları açık durumdaki boyları 5 cm’den 150 cm’ye kadar değişebilir.Bu bilimsel bir gerçektir. Geceleri aktif olan yarasaların koklama ve tat alma duyuları çok iyi gelişmiştir. Meyveyle beslenenler dışında solucan ve benzeri kurtçuklarla da beslenen türleri vardır.. Yarasaların görme duyuları iyi gelişmemiştir. Çıkardıkları çok yüksek frekanslı ses dalgalarının, etraflarındaki cisimlere çarpıp geri dönmesi yardımıyla yönlerini bulurlar.Bu sesler, çoğunlukla insanlar tarafından duyulmaz. Dünyanın her bölgesinde yaşarlar, ancak tropikal bölgelerde sayıları daha fazladır.Yarasanın vücudu fareye benzer ve genellikle ince bir kürkle kaplıdır. Yarasaların kulakları çoğunlukla çok büyük ve kıvrımlıdır. Burun ve kulaktaki bu çıkıntılar, duyu organı görevi görür, ses titreşimlerini almaya ve iletmeye yarar. Bazı yarasalar yalnız yaşar, mağaralarda, yarıklarda, içi oyuk ağaçlarda veya tavan aralarında. Diğer türler ise sürüler halinde yaşar.Yarasanın 200 cins ve 17 familya içinde 900 – 1000 türü vardır.

Yarasaların hayatımızda çok önemli rolleri vardır. Ve unutmayın ki yarasalar hayatınızın her yerinde karşınıza çıkabilecek canlılardır.

(Visited 346 times, 1 visits today)