Bir ülkenin nüfusunun büyüklüğü veya küçüklüğü o ülkeyi pek çok yönden etkilemektedir. Nüfus hem ekonomik hem de siyası açıdan bir ülkenin kaderini belirler. Günümüzde, dünyanın en güçlü ülkeleri aynı zamanda dünyanın en büyük nüfuslarına sahiptir. Çin, Amerika, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler dünyaya ekonomik ve siyasi açıdan yön veren ülkelerdir. Nüfusun fazla olmasının bazı negatif etkileri de vardır. Belli bir bölgede daha fazla insan olması hava ve çevre kirliliğini ciddi oranda artırır. Kıtlık ihtimali ise çevre kirliğinin daha fazla olmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkabilir. Aynı zamanda nüfus fazlalığının bir başka negatif etkisi ise sağlık ve ulaşım gibi hizmetlerin daha kötü olmasıdır.
Bir ülkenin ekonomik olarak büyümesi ve kalkınması için en önemli şeylerden biri genç bir nüfusa sahip olmaktır. Aynı zamanda nüfusu fazla olan bir ülkenin ekonomisi de genel olarak az nüfuslu ülkelerden büyüktür. Bir ekonomide daha fazla insan oldukça üretim ve talep de daha fazla oluyor, dolayısıyla ekonomi de daha büyük oluyor. Nüfusu az olup ekonomisi büyük olan ülkeler de günümüzde var. Hollanda, İsviçre ve Norveç gibi ülkeler büyük bir nüfusa sahip olmamalarına rağmen ekonomik olarak hayli güçlü ülkeler
Hindistan, Çin ve Bangladeş gibi ülkeler hava kirliliğinden dolayı çok ciddi problemler yaşayan ülkelerdir. Hindistan’da 2019 yılında 1,6 milyon insan hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybetti. Dünya genelinde ise 7 milyon insan hayatını kaybetti. Hava kirliliği sadece insan hayatını değil, kalitesini de etkilemekte. Bu ülkelerde yaşayan pek çok insan hava kirliliğinden dolayı dışarı çıkamamaktadır. Çevre kirliliği ise bambaşka bir sorun. Bir nüfus çok yüksek olunca tüketim de daha fazla oluyor, dolayısıyla çevre kirliliği ve kıtlık da daha fazla oluyor. Hindistan’ın nüfusunun yarısına yakına suya ulaşma konusunda ciddi sorunlar yaşamakta. Hindistan’daki bir araştırma kurumu bu durumu tarihin en kötü su krizi olarak nitelendirmekte.
Ulaşım hizmeti konusunda ise ülkemizden bir örnek verilebilir. Günümüzde, yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da ulaşım çok ciddi bir sorun. İstanbul’un trafik sorunu ülkemizin gündemini de meşgul etmekte olan bir sorun ve yıllar geçmesine rağmen herhangi bir çözüme kavuşturulmamış bir sorun. İstanbul’da pek çok köprü ve otoyol yapılmasına rağmen trafik sorunu hala ciddi oranda mevcut. İstanbul, Ankara’nın 5te biri kadar yüzey alanına sahip olmasına rağmen neredeyse 3 katı kadar fazla bir nüfusu vardır.
Sonuç olarak, nüfusun fazla olması bir ülkeyi ekonomik ve siyasi açıdan güçlü kılarken, insanların genel refahı açısından çok iyi bir etkiye sahip değildir. Çevre kirliliği ve trafik sorunu bu problemlerin başında geliyor. Bir ülkenin nüfusunun az olması ise bu ülkeyi siyası açıdan güçlü ülkelerin baskısı altında bırakabilir. Genel olarak baktığımızda ise nüfusu az olan ülkelerde insanların refah seviyesinin daha yüksek olduğu çıkarımı çoğunlukla yapılabilir.