Metaverse tam olarak nedir? Aslında bu soru biraz karmaşık bir soru. Metaverse aslında sanal bir evren gibidir. Bu sorunun karmaşık bir soru olması ise metaverse hakkında insanların kafalarında hala çok soru işareti olmasıdır. Metaverse insanların içinde dolaşabileceği, birlikte yaşayabileceği bir evrendir. Aslında ayrı bir evren gibi kabul edilmesinin bir sebebi de kendine ait para birimlerinin olmasıdır, tıpkı dünya gibi. Metaverse için kripto para birimleri kullanılır. Metaverse yaygınlaştığında ise insanların içinde fiziksel olarak hiçbir şey yapmadan yaşayacağı sanal gerçeklik gözlükler ile erişilebilen bir kavram olacak. Aslında metaverse’ e benzeyen ve hayatımızın içinde olan, kendi para birimleri bulunan bilgisayar oyunları da bulunuyor. Bu oyunlar metaverse’ ün işini yapsa da çok daha az kapsamlı bir şekilde yapıyorlar bu işi.
Bazı insanlar metaverse için yüklü yatırımlar yapmaya başladı bile. Bu insanlardan biri ise Facebook şirketinin sahibi olan Mark Zuckerberg’ dür. Kendisi aynı zamanda bu iş için sanal gerçeklik gözlüğü üreten şirketlerden Oculus VR şirketini 2 milyar dolara satın almıştır.
Peki bu kadar faydalı görünen bir sanal evren bir sorun tehdidi oluşturabilir mi? Oluşturabilirse nasıl oluşturabilir? Metaverse’in gerçeklik algısını bozabileceği düşünülüyor. Bu konuda metaverse’in insanlarda bağımlılık yapabileceği ve onları bu sanal dünyaya bağımlı hale getirebileceğini düşünülüyor. Bunun bir ileri evresi ise insanların dış dünyayı tamamen yok sayarak zamanlarının tamamını bu sanal evrende geçirmesidir. Metaverse’in sorun yaratabileceği tek noktanın da bu olmayacağı düşünülüyor. Metaverse sunucu sağlayıcıları ellerindeki bu gücü kötüye kullanıp, paralı üyelikler getirebilir, almayan ya da alamayan insanların üzerine sanal etiketler yapıştırabilir. Bunun bir ileri evresi olarak insanların yine ırklarına göre ayrımı, ırklarına göre etiketlenmesi gibi ırkçı olaylar görülebilir. Ama bu diğerinin aksine sadece potansiyel bir tehlike.
Metaverse tehlikelerinin yanında artılarıyla da geliyor. Bu artılardan biri de fiziksel olarak enerji kullanmadan sadece bir gözlük ile sanal bir evrende gezinebilmek. Bu sanal evrenin ise çok geniş olması ayrı bir artı yan. Bu evrende insanlar sanal bir şekilde işe gidebilir, toplantılar yapabilir, bir şeyler satabilirler, Yani metaverse çıkarsa sadece eğlence için değil şu an yaptığımız hemen hemen her şeyin yerine geçmek için yaratılır.
Bana göre ise metaverse her ne kadar potansiyel ve kaçınılmaz sorunlara sahip olsa da, getirdiği artıları bu sorunlardan çok daha fazla. En büyük artısı ise neredeyse hiç uğraşmadan farklı bir evrene giriş yapabilmemizdir. Çünkü sadece biz değil diğer insanlar da bu evrene giriş yapabiliyor. Bana göre ise meteverse gerçeklik algımızı bozamaz. Metaverse bir çeşit bilgisayar oyunu gibi, ona bağımlı kalabiliriz ama bağımlı kalmak ve kalınca bu bağımlılıktan kendimizi kurtarmak bizim ellerimizde. Ama metaverse gerçekliğin kendisi de değildir. Bana göre gerçeklik içinde yaşadığım uzay ve zamanın ikilisinin kendisidir.