Siz de bu aralar hep küresel ısınmadan bahsedildiğini fark ettiniz mi? Herkesin ağzında bu küresel ısınma denen şey var. Peki nedir bu bahsettikleri? Madem bu kadar önemli ve bu kadar tehlikeli, zamanında durdurmak için yeterli önlemler alınıyor mu?
Küresel ısınma; atmosfere salınan gazların, sera etkisine sebep olmasıyla dünya üzerinde görülen sıcaklık artışına denir. Aynı zamanda iklim değişikliği de denir. İklim değişikliğine örnek verecek olursak, mevsimlerin kayması diyebiliriz. Mesela Türkiye’de mart-nisan gibi artık havaların ısınması, kışın bitmiş olması gerekirken kar yağdığı bile oluyor. Ya da yaz mevsiminin ağustosta bitmesi gerekirken eylül-ekim aylarını da yaz gibi geçirmeye başladık. İklimlerin değişmesiyle göçmen hayvanların göç ediş tarihleri de değişiyor. Bu olayların hepsi küresel ısınma sonucunda gerçekleşiyor. Tabii bu diğer yarattığı sorunların yanında bir hiç kalır. Küresel ısınma çevreyi ve bütün canlıların hayatını olumsuz yönde etkiliyor.
Kutuplardaki buzullar eriyor, erimesiyle denizlerin seviyesi yükseliyor. 1979’dan beri buzulların %20’si eridi. Bazı bölgelerde ise şiddetli kuraklıklar yaşanıyor, çölleşme meydana geliyor. Bu ekolojik bozulmaların etkisine dayanamayan canlı türlerinin nesilleri tükenme riskine giriyor ya da tamamen tükeniyor. Aynı zamanda ortalama sıcaklıkların artmasıyla dünya üzerinde meydana gelen kasırga, sel ve orman yangınları gibi felaketlerin şiddeti ve sıklığı artıyor. Orman yangınları sonucunda atmosferdeki oksijen dengesi değişiyor, bu da türlü hastalıklara sebep oluyor. Kısacası bütün bunlar da yine canlıların hayatını tehlikeye sokuyor diyebiliriz.
Peki ya küresel ısınmanın oluşmasında insanların etkileri nelerdir? En basitinden fosil yakıtların çok kullanılması, hızlı nüfus artışı, betonlaşma ve yeşil alanlardaki azalmayı örnek verebiliriz. Bilim insanlarına göre en çok etki eden şey sera gazlarının yayılmasıdır. Sera gazları; karbondioksit, azot, metan ve ozon gibi daha birçok gazı içerir. Bu gazların sıcaklık artışında çok önemli rolleri vardır. Küresel ısınmaya en çok karbondioksit gazındaki artışın etki ettiği düşünülüyor.
İnsanlar böyle bilinçsiz bir şekilde yaşamaya devam ettikçe küresel ısınmayı zamanında durduramayız. Oysa yapmamız gerekenler çok basit ve hayatımızı zorlaştırmayacak türden şeyler. Emisyonu azaltmak için yapabileceğimiz çok fazla şey var. Her birey kendi adına bir fidan dikerse yeşil alanlardaki artış çok faydalı olacaktır. Fosil yakıtların azaltılması için bisiklet yolları yapılabilir böylece öğrenciler okullarına bisikletle güvenli bir şekilde gidebilirler. Veya gereksiz elektrik ve su kullanımı, çöplerin geri dönüşüme atılmaması gibi günlük hayatta göz ardı ettiğimiz şeyleri düzeltirsek bile fark yaratırız. Dediğim gibi hepsi basit ve herkesin katkıda bulunabileceği önlemler.
Ben yapmasam bir şey olmaz, bir kişiden en fazla ne olacak dememeliyiz. Bu dünya hepimizin, biz sahip çıkmazsak kimse çıkmaz. Gelecek jenerasyonlara güzel bir dünya bırakarak onlara örnek olalım. Küresel ısınma üstesinden gelinemeyecek bir şey değildir yeter ki isteyelim.