Bugünlerde çoğumuzun aklındaki cevabını alması güç olan soru; küresel ısınmayı zamanında durdurabilecek miyiz? Bence ilk önce şu soruları kendimize sorup cevaplayalım: Durdurulamazsak ne olur? Mevsimler zamansız olarak gelir, zamansız olarak geçer. Gerekli sıcaklığı bulamayıp ölmeye daha meyilli olan bitkilerin yaşama ihtimali artar. Soğuk havaya alışıp modifikasyona uğrayan canlılar tekrar eski haline dönebilir fakat ona alışık olmadığı için de ölmeye daha yatkın olabilir, hatta ölebilir ve nesli tükenebilir. Peki ya daha ileri gitmesini durdurup eskisi gibi yapabilirsek? İşte o zaman çoğu şey alışılmışın dışına çıkardı. Bizim alıştığımız havalar, alıştığımız çoğu şey eskiden olduğu normal hayatına geri dönerdi fakat bu bizim için fazlasıyla zorlu bir süreç olurdu çünkü eskiden birçoğumuzun görmediği, görse bile hatırlamadığı şeylere geri dönmüş olurdu. Bu sürece alışması fazlasıyla güç olsa da birçoğumuzun, çocuklarımızın, torunlarımızın ve sonraki nesillerin gelecekte daha iyi, daha keyifli ve daha rahat bir hayat yaşamasına yol açar.
Peki, nasıl durduracağız? İşte kendimize asıl sormamız gereken soru budur. İlk önce kendimizi sonra ise küresel ısınmadan bihaber insanları uyarmak, en sonda ise yaşlılarımızı, dedelerimizi, amcalarımızı, ninelerimizi uyarmamız gerekiyor ve kişisel araçlarımızdan çok toplu kullanabileceğimiz araçları yani toplu taşıma araçları (yeraltı treni, otobüs, minibüs vb.) dediğimiz ulaşım yollarını kullanırsak küresel ısınmaya, ses kirliliğine ve fazla trafiği önlemiş oluruz. Doğalgaz, fabrika bacalarından çıkan kirli hava ve yapmaya alıştığımız birçok şey küresel ısınmaya neden oluyor. Bunların kullanımını azaltırsak küresel ısınmayı da bir nebze azaltmış oluruz.
Küresel ısınmanın etkileri neler? Küresel ısınmanın etkileri şunlardır: Kutup bölgelerindeki buzulların eriyip oradaki birçok canlının (kutup ayısı, penguenler, fok balıkları, aslan balıkları vb.) ölümüne ve nesillerinin tükenmesine sebep olur. Bunlardan ziyade havaların eskisine göre daha sıcak olması ve fazla sıcağa dayanamayan binaların çatılarının çökmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz ki bu da ekonomik sıkıntılara yol açıyor bu ise halkın fakirleşip yerleşim sıkıntıları çekmesine yol açıyor.
Küresel ısınmanın diğer canlılara etkilere neler? Mesela soğuk havaya adapte olmuş bitkiler sıcak havaya geçince kuruyup ölebiliyor, hatta nesilleri bile tükenebiliyor. Peki ya hayvanlara zararları neler? Aslında bitkilere göre onlar da kısmen aynı fakat bazıları ölmek yerine mutasyonu uğrayıp (Bu hemen olmaz, birkaç sonraki nesillere aktarılır.) duruma ayak uydurabilir ki böyle bir şey olursa eski canlıların nesli tükenir ve eski canlıları bir daha hiçbir yerde bulup göremeyiz.