Edebiyat Okumaktır

Kitaplar, yüzyıllardan beri bilgi veya eğlence kaynağı olarak kullanılan edebi eserlerdir. Kitapları her konuda ve her zevke göre bulabilirsiniz. Kitap okumak her konuda gelişmenizi sağlayabilir ve şüphesiz sizi daha ileriye taşır. Nitelikli ve geçmişten günümüze kadar birçok kişi tarafından okunan ve okunmaya devam eden kitaplara klasik denir. Klasikler edebi eserlerin önemli bir parçasını barındırır. Her kitaplar edebi eser değildir. Günümüzde halk arasındaki önemli bir fikir ayrılığı olan şey edebi eserlerin film veya diziye uyarlanmasıdır. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Son zamanlarda artan edebi eserlerin senaryolaşması fikir ayrılıklarına yol açan bir konu. Edebi eserlerin filme veya diziye dönüştürülmesini uygun bulanlar, edebi eserlerin senaryolaştırılması daha büyük bir kitleye ulaşması ve böylelikle edebi eserlerin yaşatılmasını sürdürdüğünü savunuyor. Senaryolaştırılmasını uygun bulmayanlar ise, senaryolaşmanın edebi eserlerin orijinaline zarar verdiğini ve kitap okuma alışkanlığına zarar verdiğini savunuyor. Nitekim bende böyle düşünüyorum. Çünkü ne olursa olsun istemeden de olsa senaryolaştırma kitabın orijinalini bozuyor.

Ne olursa olsun senaryolaştırma kitabın orijinalliğini sarsar çünkü bir edebi eserin tamamen aynısının uyarlanması neredeyse imkansızdır. Düşünün siz hayal gücünüzü tüm kapasitesiyle bir kitap yazmışsınız ve ölümünüzden yıllar sonra bunu filme çevirmek istiyorlar ama sizin o kitabı yazarken ki düşündüğünüz ve okuyucuya aktarmak istediğiniz ile asla ve asla aynı olamaz. Çünkü filmler ve diziler gerçek insanlarla çekilir yani sizin hayal ettiğiniz kadar hayale dayalı olması imkansızdır.Bir diğer konu ise senaryolaştırılmanın kitap okuma alışkanlıklarını büyük bir düzeyde azaltmasıdır. Mesela Aşk-ı memnu’yu izledikten sonra kitabını okumayı hiç düşündünüz mü? Zaten bildiğiniz bir şeyi neden baştan okuyasınız ki. İşte çoğu insanın böyle düşünmesi üstüne özellikle senaryolaştırılan kitapların okunma oranı azalır böylelikle insanların kitap okuma alışkanlığı edinmesi zorlaşır.

 

Edebi eserlerin senaryolaştırılmasını destekleyenlerin savunma sebeplerinden bir diğeri ise edebi eserlerin yaşatılmasıdır. Ama bence bunun bu konuyla hiçbir ilgisi yoktur eğer edebi eserlerin yaşatılması gerekiyorsa bu daha küçük yaştan başlayan kitap okuma alışkanlığı veya edebi eserlerin halka tanıtılması olmalıdır. Eğer bir çocuğun kitap okuma alışkanlığı varsa o ilerleyen yaşlarında edebi eserleri, klasikleri ve daha birçok değerli eseri okur ve yaşatılmasını sağlayabilir. Kitapların tanıtılması konusuna gelirsek emininki çoğu insan klasiklerin sadece birkaç parçasını biliyordur bunların tanıtımının  yapılması çok önemli bir etken ve kesinlikle onların yaşattırılmasında büyük bir rol oynar. Edebi eserler kültürümüz ve geleceğimiz için fazlasıyla önemelidir ve  senaryolaştırmak orijinalliğini bozabilir ve zarar verebilir bunun için en iyi seçim edebi eserlerin orijinalliğini bozmamaktır ve senaryolaştırılmasını engellemektir. geleceğimiz için fazlasıyla önemelidir ve  senaryolaştırmak orijinalliğini bozabilir ve zarar verebilir bunun için en iyi seçim edebi eserlerin orijinalliğini bozmamaktır ve senaryolaştırılmasını engellemektir.

(Visited 140 times, 1 visits today)