Cinsiyet mi Ne Fark Eder?

Hepimizin bildiği gibi geçmişte var olan toplumsal iş bölümü nedeniyle oluşan cinsiyet rolleri kadın ve erkek olarak ikiye ayrılır. Örnek vermem gerekirse erkekler tarih boyunca daha fiziksel güç gerektiren işlerde rol alırken kadınlarsa daha çok hane içi görevlerde rol almıştır.

Öncelikle toplumdaki cinsiyet rolleri dediğimiz zaman aklınıza bir sürü şey gelebilir mesela aile içi roller, annenin evde oturup çocukla ilgilenmesi ve bu sırada babanın eve para getirmesi. Bence bu gerçekten saçma fakat maalesef toplumdaki kalıplaşmış düşünce bunu destekliyor. Örneğin bir babanın çocuğu doğduğu zaman işine devam etmesi gerekirken anneye iş izni veriliyor benim fikrime göre baba da çocuğuyla vakit geçirmek isteyebilir yani en az anne kadar babalara da doğum sonrası iş izni verilmeli.

Bir diğer şey ise ev içi işlerin çoğunlukla kadınlara bırakılması. Evet bunun nedeni belki eski zamanlardan kalma rol dağılımı, kast ettiğim şey eski zamanlarda erkeklerin avlanmaya çıkarken kadınlarınsa evde ya da o zamanki mağarada kalıp yuvayı düzenlemesi, çocukla ilgilenmesi, vs. fakat artık buna bir son vermenin zamanı geldi de geçiyor. Sonuçta artık o çağları atlattık ve herkes ev içindeki işleri bölüşerek halledebilir. Bunun dışında değinmek istediğim bir diğer şey ise kesinlikle mesleklerin cinsiyete göre yargılanması. Aslında bu konudaki bakış açım biraz alışılmadık gelebilir çünkü iki farklı görüş açısının da haklı bulduğum bölümler var, mesela evet mesleklerin cinsiyeti tabi yoktur fakat kadınların ve erkeklerin (yine eski çağlardaki rol dağılımından dolayı olan)  birbirinden farklı olarak daha başarılı olabilecekleri alanlar vardır bence, ki bu böyle olacak diye bir kural var diye bir şey asla demiyorum, sadece bu konu hakkındaki fikrim tamamen ülke içi iş verimliliğini arttırmak. Örnek vermem gerekirse anaokulu öğretmenliği, bence bu meslek annelik içgüdüsüne sahip olan cinsin yani kadınların yapabilmesi daha kolay. Sonuçta tarih boyu dişi cins, yavrularla ilgilenmiş, onları besleyip büyütmüş. Bu verdiğim örnek yine en baştaki erkeklerin doğum izni alma konusu ile karıştırılmasın, bu sadece yatkınlık ve ben de bu yatkınlığı meslekler açısından verimli kullanılmasını savunuyorum. Ayrıca bu tür cinsiyet ayrımlarının verdiği beceriler ve yatkınlıkları kesinlikle cinsiyetçilik ile karıştırılmamalı.

Sonuç olarak ben toplumdaki cinsiyetçiliği kesinlikle savunmamakta beraber iş verimliliğini arttırmak amaçlı olan mesleki cinsiyet ayrılıklarına karşı değilim fakat kesinlikle insanların meslek tercihlerinin kendi inisiyatifine bırakılması daha doğru olur çünkü insanlar sevdikleri mesleği yatkınlıkları ne olursa olsun, cinsiyetleri ne olursa olsun her zaman severek, isteyerek ve daha verimli yaparlar sadece onları yönlendirirken onların cinsiyetlerini de göz önüne alarak yönlendirmemiz daha doğru olur.

(Visited 21 times, 1 visits today)