E-kitap Korkusu

Son yıllarda okuma alışkanlığımızı değiştiren e-kitaplar, birkaç yıl önce Türkiye’de ilk çıktığında “e-kitaplar kağıt basılı kitapların sonunu getirecek mi?” tartışmasını ortaya çıkardı. Kitap okumayı sevenlerin bir bölümü “kağıdın kokusundan vazgeçmem!” derken, teknoloji tutkunları çoktan yeni çıkan e-kitapları okumaya başladı. E-kitap, yayıncılığın dijital çağa adım uygurmasının en somut adımlarından biridir. Dijital ortamdaki bu kitaplar ise hem okurlara, hem yayınlara, hem de yazarlara büyük avantajlar sağlamaktadır. Peki, hayatımızda önemli bir yer kaplayan e-kitaplar ücretli mi olmalıdır yoksa internet ortamında herkese açık mı olmalıdır?

2011 yılında e-kitapların satışı piyasaya çıktığından beri ilk defa basılı kitapların satışını geriye taşımıştır. İnternet üzerinden alışveriş yapanların bildiği bir site olan Amazon geçtiğimiz yıllarda her 100 basılı kitaba karşı 105 e-kitap satışı yaptığını açıklamıştır. Aynı zamanda 2014 yılında yayınlanan rapora göre e-kitapların satışı 2013’e göre yüzde 95 oran ile artmıştır. Son birkaç yıldır basılı kitapların yerini alan e-kitaplar gittikçe popülerleşip gelişimine hızla devam ediyor. E-kitap teknolojisinin hızla yayılması ile birlikte kitaba erişimin, hem ulaşılabilirlik hem de fiyat açısından çok daha kolaylaştığı görülmektedir. E-kitapları yayınlayan basım evlerinin ve aynı zamanda yazarların kar elde etmesi için e-kitapları normal bir kitapmış gibi okuyucuya bir fiyat karşılığında sunması gerekmektedir. Ancak her şekilde e-kitapların daha uygun olduğu gözlemlenmektedir. Basılı kitapların almak yerine e-kitap satın alan okuyucular basılı kitapların fiyatlarının günümüzde artışta olduğunu, e-kitapların basılı kitaplara daha uygun fiyatlı olduğuna dikkat çekti.

E-kitaplar hızla yayılırken, kullanıcılar e-kitapların ücretli değil internetten üzerinden herkesin kolayca ulaşabileceği hale getirilmesini istiyor. Ancak e-kitapların baskı, stok ve raf maliyeti olmamasının getirdiği finansal avantajlar oldukça önemli ve göz önünde bulundurulması gereken faktörlerden biridir. Bu maliyet farkı e-kitapların fiyatına da yansıdığı görülmektedir. Okurların her zaman daha ucuz ürünleri çekmeye meyilli olması ile beraber e-kitapların şansı gittikçe artmaktadır. E-kitapları yayınlayan basım evlerinin ve aynı zamanda yazarların kar elde etmesi için e-kitapları normal bir kitapmış gibi okuyucuya bir fiyat karşılığında sunması gerekmektedir.

Kısacası e-kitapların hayatımıza girmesi ile birçok şey değişti. E-kitap ücret, ulaşılabilirlik ve taşıma gibi yönlerden hayatımızı kolaylaştırsa da basılı kitap satan mağazaların da kötü etkilemektedir. Bence, hem mağazaların, hem yazarların hem de basım evlerinin zarar etmemesi için e-kitapların belli bir ücret karşılığında kullanıcıya sunulması gerekiyor. Eğer internet üzerinden herkesin ulaşabileceği bir formatta düzenlenirse çoğu kişi kar edemeyecek.

(Visited 110 times, 1 visits today)