Çocukların erken yaşta çevre bilinci kazanmaları için ilköğretimde tarım dersleri olmalı mıdır?
Küçük yaşlardan itibaren doğayı merak ederiz, tanımak isteriz, doğadaki hayat ilgimizi çeker, yeni canlılar görür, o canlıları inceleriz. Farklı şeyler görmek bize heyecan verir. Doğada vakit geçirmeye bayılırız. Çevreyi keşfe çıkarız. Mesela ben ilk solucan gördüğüm anı hiç unutmam. Toprağı kazmak çok hoşuma gider. Bahçedeki ağaçlara tırmanmayı çok severim. Yuvalarına yiyecek taşıyan karıncaları dakikalarca seyredebilirim. Kuşlara ekmek atıp beslemek en sevdiğim şeylerden birisidir. İlkbaharın gelmesini dört gözle beklerim. Kışı da çok severim ama ilkbahar daha başkadır. Çünkü ilkbaharda toprağın kokusu ve doğanın uyanışı çok güzeldir. Benim hissettiklerim gibi hisseden birçok arkadaşım olduğunu biliyorum.
Çocuklar aslında hayatı doğadan öğrenirler. Sadece doğayı inceleyerek bile birçok şey öğrenebilirler. Çocukların doğada vakit geçirmesi yaratıcılık ve yeteneklerinin artmasını sağlar. Gelişimleri için önemlidir. Doğada vakit geçirmek stres atmak için harika bir yoldur, enerjinizi boşaltmanızı sağlar. Dikkatinizi daha kolay toplarsınız. Size mutluluk ve huzur verir. Ayrıca iyi bir bağışıklık sistemi için gereklidir, sizi hastalıklara karşı korur.
Özellikle büyük şehirlerde insanlar, doğanın bir parçası olduklarını unutmuş ve doğadan giderek uzaklaşmışlardır. Evlerinden çıkmayan, bilgisayar, tablet, telefon ve televizyondan kafalarını kaldırmayan bir hale gelmişlerdir. Birçok çevre sorunlarına yol açmışlar ve bu sorunların farkına bile varmamışlardır. Bu durum insanları ve diğer bütün canlıları olumsuz etkilemiştir. İnsanların bilgisizliklerinden ve yanlış davranışlarından kaynaklanan bu sorunlar çevrelerini kötü etkilemiştir. Bunun için insanlara, küçük yaşlardan itibaren çevreyle ilgili sorumluluk duygusu kazandırılmalıdır.
Çocukların, doğaya saygı duymaları ve doğayla ilgili sorumluluk duygusu kazanmaları için, her şeyden önce doğayı sevmesi gerekir. Doğayı sevmek için toprağa ve bitkilere dokunmak, bitkileri koklamak, toprakla oynamak, hayvanları sevmek ve onlara bakmak, çevreyi temiz tutmak yani birçok şeyi doğada öğrenmek gerekir.
Çocuklara çevre bilincini kazandırmak için doğayla iç içe olmak ve eğitim önemlidir. Eğitim için okulun yeri ayrıdır. Çocukların zamanlarının büyük kısmının geçtiği yer olan okul ve kreşlerde tarım derslerinin konulması, çocukların doğayı ve çevrelerini tanımalarını ve öğrenmelerini sağlar. Çevreyi korumayı, sahiplenmeyi, çevre sorunlarını ve bu sorunlara çözüm bulma yollarını erken yaşlardan itibaren öğrenirler. Çevre bilinci kazanırlar.
Öğrenilen davranışların sürekli olması için eğitim küçük yaşlarda başlamalıdır. Özellikle küçük yaşlarda öğrenilen bilgiler, kazanılan davranışlar ve tekrarlanan hareketler ilerideki hayatımıza kesinlikle yansır. Bu nedenle eğitim ne kadar erken yaşlarda başlarsa o kadar etkili olacaktır.