Kadın Erkek Eşitliği Nereye Kadar

Çağımızın en büyük soru işaretlerinden biridir “kadın erkek eşit mi” sorusu ayrıca orta doğu ülkelerinde kadınlara kesin erkekler ile eşit haklar tanınmadığını ve kadınlara sanki bir eşya gibi davranıldığını biliyoruz. Fakat kadın ve erkeğin insani açıdan eşit olduğu birçok ülke tarafından kabul edilmektedir ve bu ülkelerde kadın ve erkek eşitliği ilkesinden istisnai durumlar hariç neredeyse hiç taviz verilmez. İşte bu istisnai durumlardan birisi de takım sporlarıdır.

Futbol, basketbol, voleybol gibi popülaritesi yüksek takım sporlarında kadın ve erkek ligleri ayrıdır liglerde mücadele eden takımların içerisinde karşı cinsten bir oyuncu bulunamaz. Bu uygulama kadın ve erkek eşitliği ilkesine ters gözükse de aslında kadın ve erkek eşitliğini sağlar. Mesela dünyanın en uzun kadın basketbolcusu iki metre beş santimetre boyundadır, bu boy kadın basketbolcular için gerçekten inanılmaz fazladır. Erkek basketbolundaysa ortalama boy iki metredir. Futbolu baz alacak olursak kadınlar erkek liglerindeki gibi sert maçlar çıkarmaz. Erkek liglerindeki maç ve maçta çıkan kırmızı kart oranı kadın liglerindeki maç ve maçta çıkan kırmızı kart oranından bir hayli yüksektir. Bu istatistik bize erkek liglerinde oynanan futbol müsabakalarında yapılan sert faulleri oldukça net bir şekilde ifade etmektedir, kadınlar erkekler ile karma bir takım oluştursa ve rakip takımlar da yine aynı şekilde kadın erkek karması olursa erkek bir futbolcunun bir diğer kadın futbolcuya yapabileceği bir faul dolayısıyla kadın futbolcu, kadın ve erkek arasındaki fiziksel güç dengesi sebebiyle çok büyük bir sakatlık geçirebilir. Voleybol ise kadınlar tarafından daha çok ilgi görmektedir ve kadın voleybol maçları erkek voleybol maçlarına kıyasla daha popülerdir ve daha çok izlenir. Fakat arka arkaya önce kadın sonra ise erkek voleybol karşılaşmalarını izleyen biri kadın voleybol maçlarında topa daha yavaş vurulurken erkek voleybol maçlarında topa kadınlarınkine kıyasla inanılmaz derecede büyük bir kuvvetle vurulduğunu fark eder. Bu sebeplerden ötürü voleybolda da kadın ve erkeklerin karma takımlar oluşturup birbirlerine karşı oynaması mümkün değildir.

Sonuç olarak kadın ve erkek sporcuların fiziksel güç dengeleri, mantalite, maçların sert geçmesi gibi sebeplerden dolayı karma takımlar oluşturarak birbirlerine karşı mücadele etmeleri mümkün değildir. Ayrıca profesyonel sporlar da para için yapıldığından ve buradaki paranın televizyon yayın gelirlerinden elde ediliyor olmasından dolayı bu karma liglerin diğer liglerin yerini tutması beklenmez hatta sırf karmadan dolayı yayın gelirleri de düşebilir. Bu yüzden kadın ve erkeklerin karma takımlar oluşturup aynı kriterlere göre oluşturulmuş rakip takımlara karşı mücadele ettiği ligler kurulması mümkün değildir, mevcut düzen ile devam edilmesi gerekmektedir.

(Visited 203 times, 1 visits today)