Teknolojinin hayatımıza girmesi ile beraber hayatımız birçok yönden daha rahat bir hale geldi. Bunlardan biri olan e-kitaplar kitap okumayı sevenler için bir yol oldu. Bazılarımız e-kitapları benimsemiş olsak bile bazılarımız hala kitaplardan vazgeçmemiş durumda. Her ikisinin de birçok avantajı olması yanında e-kitapların bedava olması birçok insanın aklında soru işareti bırakmakta. Peki ya e-kitapların bedava olması ne kadar doğru?
Hayatımızın birçok yerinde kendini belli eden kitaplar, bizim için birçok şey ifade etse bile en önemlisi en büyük bilgi kaynaklarımızdan biridir. Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi ile beraber kitaplar da etki görerek e-kitap haline gelmiştir. E-kitaplar birçok kitap tutkununun ilgisini çekmekle kalmayıp kendine hayran bırakmayı da başarmıştı da. Elimizde sürekli bulunan telefon gibi bir aletin içine yüzlerce kitap sığması fikri kime cazip gelmez ki? Adeta yaşam kaynağımız haline gelmiş teknolojik aletler oldukça küçük ve her şekilde yanımızda bulundurduğumuz şeyler olmakla birlikte her nerde olursanız olun size birçok bilgiye erişmekte olanak sağlar. E kitapların çıkışı ile kitaplarına düşkün birçok insan aldığı kitapları bir tıkla indirmeye başladı. Herkes tarafından ilgi gören bu teknolojik gelişme en çok da seyahat etmek zorunda kalan insanların yararına oldu. Bir iş seyahatine giderken kimse yanında kalın ve ağır bir şey taşıma zahmetine girmek istemez. Her ne kadar zorluk çıkarsa da vazgeçemediğimiz hatta bazen taşımak zorunda kaldığımız bu kitapların telefon gibi minik bir alete sığması fikri oldukça fazla gezginin kurtarıcısı oldu.
Bu kadar hayat kurtaran bir şeyin bile bazı dezavantajları yok mu peki? Her şeyde olduğu gibi bazı sıkıntılar da var tabii. Kitap okuma tutkusu olan birçok insan e-kitapların hissiyatının aynı olmadığından ve insanların zaten yeterince teknoloji bağımlısı olduğundan yakınmakta. Haksız olduklarını söylemek yalan olur aslında. Hepimizin de bildiği gibi yeni alınmış bir kitap kokusu, heyecan dolu bir bölümde hızlıca çevrilen sayfaların verdiği hissin yerini asla bir şey tutamaz. Bu şeyler ne kadar doğru olsa bile özellikle iş ve okul hayatında bize kattığı yararların yanında göz aldı edilebilecek detaylar bunlar.
E-kitapların erişim kolaylığı ne kadar iyi olsa da bedava alınabiliyor olması yazara ve kitaba verilen tüm emeği çöpe atmaktan farksız. Elimize somut bir şey geçmiyor olsa bile bir kitaptan aldığımız bilgiden ve içerikten daha az ya da daha fazla alıyor da değiliz. Bu kitapların bedava olması ile birlikte kitap satış oranı ve yazarların kazandığı önem azalmakla beraber insanları kolaya alıştırmakta. Normal bir kitaba verdiğimizden basım ve maliyetleri çıkardığımızda bile verilen emek değişmemekte. Fiyatları azaltılarak bile olsa belli bir fiyatı olması yapılabilecek mantıklı bir seçim olacaktır. İnsanları herhangi bir seçime yönlendirmeden belli bir denge sağlanması her taraf için de daha dengeli bir denge sağlar.
Hayatamızın bir parçası olan kitaplar insanların ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre internet üzerinden ya da somut bir şekilde devamlılığımı sürdürmeye devam edecektir. İki versiyon da hayatımızda olmaya devam edecek olmakla birlikte ilerideki birçok nesile de kaynak olarak kalmaya devam edecektir. Peki ya sizce e-kitapların bedava olması doğru mu?