Tek Masrafı Yedek Parça

Günümüzde fabrikalarda yapılan üretimlerin, özellikle robotlar sayesinde oldukça kolay ve pratik görünen işlerin geçmişte insanlar tarafından nasıl yapıldığını hiç düşündünüz mü? Bugün fabrikalarda çeşitli makineler yardımı ile bir ürünün aynısından yüz binlercesi seri bir şekilde üretilip satılmak üzere önümüze konuluyor. Mesela bir mağazadan kazak aldığınızı düşünün. Yalnızca o mağazada bile aynısından belki yüz tane bulunuyor. Peki fabrikalarda robotlar kullanılmasaydı imal edilen ürünler aynı hızla üretilip satışa sunulabilir miydi? Tabii ki hayır. Bugün üretilen birçok şey bundan yüz yıl önce de üretiliyordu. Ama robotlar olmadan, insanların yeteneği, el işçiliği veya kas gücü ile… Sizce günümüz imalat sisteminde önemli bir yeri olan robotlar gelecekte fabrikalarda insanların çalışmasına gerek duyulmamasını sağlayacaklar mı?
Benim aklıma bu konuda iki farklı şey geliyor. Birincisi robotların işin içine daha fazla dahil olmaları durumunda ihtiyaç duyulan iş gücü ve insanların sarf edeceği çabanın azalması ile birlikte hem insanlar tarafından yapılan işin azalması hem de elde edilen verimin büyük ölçüde artması sayesinde hem işverenler hem de işçiler açısından kazançlı bir durumun ortaya çıkması. Böylece hem gelirler artarken hem de işçiler açısından “maaş/ yapılan iş” oranı artacaktır. Tabii bu düşünce gerçek hayatın yanında biraz ütopik kalır. Patron olduğunuzu düşünün. Elinizde icra edilmesi gereken her türlü işi yapacak donanıma sahip robotlar var. Maaş ödemek gibi bir derdiniz yok. Çalışanlarınız (robotlar), durmaksızın çalışabilecek durumdalar. Siz her şeyi bu robotlar ve içinde bulunduğunuz sektöre göre olmazsa olmaz birkaç kişi dışında hiç kimseye ihtiyaç duymadan az sayıda işçi çalıştırarak yapıp gelirin büyük kısmına sahip olabilecekken yüzlerce kişiyi işe alıp onlara maaş bağlar mıydınız? Yaşadığımız dünyayı düşününce hiç kimse birinciyi seçmez. Yani Sanayi Devrimi ile hayatımıza giren gelişen teknoloji ile yaşamımızdaki önemini her geçen gün artıran robotlar, imalat sisteminde insanların iş bulamamasına ve önümüzdeki yıllarda pek çok işçinin işinden olmasına sebep olacak gibi duruyor.
İnsanların hala üretimde rollerinin olmasının nedeni robotların her ne kadar insanlardan daha hızlı ve yorulmadan seri bir şekilde çalışabilseler de henüz insanların yapabileceği her şeyi yapacak kadar mükemmel olmamalarıdır. İşçiliğin yanı sıra insanların yaratıcılığı hala üretimde başrol konumunda bulunuyor. Bir robot bir insandan çok daha hızlı çalışabilir ve hata yapma şansı daha düşüktür. Ancak bir robot asla bir insan gibi düşünemez. Robotlar şu an için sadece programlandıkları işi yapma kabiliyeti olan bir maşa durumundadır. Ama teknoloji her geçen gün daha da hızlı bir şekilde gelişiyor ve belki bundan yıllar sonra sadece imalat sisteminde değil birçok sektörde binlerce işsiz kalan olacak fakat şimdilik üretimde insanların yerini robotların kalıcı bir şekilde almasının yakın olduğunu söyleyebiliriz.

(Visited 18 times, 1 visits today)