Yapay zeka kelimesi insanlarda geçmişteki kadar merak uyandırmasa da insanların ağzından düşmek bilmeyen bir sözcük haline gelmiştir. Sesli asistanlar, sosyal medya platformu ve daha birçok örnek sunan zaman zaman insan beyninin sınırlarıyla yarışan yapay zekalar gelecekte, çalışan insanlar için yaklaşmakta olan bir tehlikenin habercisi midir ? Böyle bir durumun habercisiyse buna sebep olan faktörlerden biri olarak işi yapma hızını örnek verebilir miyiz?
İnsanların belki de 3 yıl kadar uğraşıp yaptıkları evleri, fabrikaları, ofisleri robotlar seri üretim halinde hızlı hızlı yapabilme gücüne sahiptirler. Bu durumun en iyi örneğini araba yapımında gözlemleyebiliyoruz. Farklı istasyonlarda farklı işlevler için bulunan robotlar kodlandıkları alana göre o kodları hayata geçirip sonucunu bize araba yaparak sunmaktadırlar. Japonya’da sadece robotların çalıştığı otel diğer otellerden yaklaşık yüzde otuz civarında ucuz olmasıyla beraber insanları otelde kalmaları için teşvik etmektedir. İnsanların kodladığı robotlarla iletişime geçmek ne kadar zor veya karmaşık olur bilinmez fakat insanlardaki problem çözme yeteneğinin tamamen olmadığı kesindir. Yeryüzündeki bütün otellerin veya pansiyonların böyle olduğunu düşündüğümüzde özellikle Türkiye açısından işsizlik probleminde büyük bir artış gözlemlenirdi. Böyle bir otelde insan olarak çalışan tek ekip mutfak ekibi olurdu herhalde.
Robotların günümüzdeki artışıyla beraber insanlar da meslek seçimlerinde kendilerince bazı oynamalar yapmışlardır. Örneğin gelecekte parlayacak meslekler ve ömrü kısa meslekler olarak meslekleri ikiye ayıran sitelerle çok karşılaşırız. Robotik kodlama, mobil oyun ve uygulama geliştiriciliği, yapay zeka uzmanlığı geleceğin meslekleri olarak gösterebileceğimiz listede en üstte yer alan bazı bölümlerdir. Ömrünün kısa olacağını düşündüğümüz bölümlere ise: şoförlük, pilotluk, banka çalışanları, gazetecilik, çiftçilik… gibi bölümler örnek verilebilir. Yakında turizm sektörünün büyük bir kısmının robotiklere emanet olacağı söylentisi yaygın olsa da bütün dünyada bunun yürürlüğe girmesi epey bir zaman alacaktır. Bunun karşısında bu mesleklere sahip insanların işlerinden olma korkuları ülkelere işsizlik problemi dışında ülkeleri iç karışıklık problemiyle de karşı karşıya bırakacaktır. Bunun dışında yine Japonya’da Pepper adındaki robot garsonlar işlerinin yanı sıra müşterilere de eğlence çıkarmaktadır. İnsanlarla sohbet ederken onları eğlendirip çıkan salgın dolayısıyla lokantadaki insanlara ateş ölçümü yapıp dezenfektan sıkmaktadır.
Oxford Economics’in hazırladığı bir rapora göre her robot günde 1.6 civarında insanı işsiz bırakmaktadır. Çin merkezli Changying Precision Technology firması fabrikalarında çalışanlarının yüzde doksanını robotlarla değiştirmiştir. Firma bu yaptığı işlemden mutlu olduğunu dile getirerek üretme kapasitesinin %250 arttığını açıklamıştır ve sonraki aşamalarda insan sayısını olabildiğince indireceğini söylemiştir.
Öbür yandan makineler ortada yokken tarlalarda hasat zamanı birçok işçi çalışırken makineler kullanılmaya başlanınca özellikle lokomotifler ve buharlı gemiler ulaşım sisteminde çok fazla insana iş imkanı sağlamıştır ve işini kaybedeceği düşünülenden çok daha fazla insana iş sağlamıştır. Bu makinelerin bakımı da ayrı bir iş imkanı yaratmıştır. Bu örneğe baktığımızda beynimiz biraz daha pozitif düşünmeye başlasa da günümüz şartlarına baktığımızda işsiz kalan insanlar çoğunluğa geçme yönünde ilerlemektedir. Bu yüzden robotlar işsizlik açısından hala tehlike yaratma durumundadır.