Robotlara Gerek Var mı?

Sanayi İnkılabı ile başlayan makineleşme anlayışı, günümüzde de son hızda devam etmektedir. O zamanlarda kullanılan basit makinelerin yerini onlarca kat daha büyük makineler almıştır ve artan teknoloji ile beraber bu işlem kendini geliştirmektedir. Günümüzde olan robotlar buna verilebilecek en güzel örneklerden biridir. İnsanlar yapay zekayı oluşturmaya başlamıştır ve bu bazenleri çok korkutucu bir hale gelmektedir.

Eski zamanlarda elde yapılan işlemeler, kilden tabaklar, tahtadan yapılan oyuncak atların yapımı aylar sürerken, makineler sayesinde dakikalar içerisinde daha kaliteli malzemeler üretilmektedir. Bu gelişmelerin kötü olmadığını biliyoruz ama düşünmediğimiz bir şey var: Makineleşme arttıkça insanlar işsiz kalıyor. Fabrika sahipleri daha kısa zamanda daha çok ürün istiyor ve insanlara fazla ödeme yapmak yerine makineleri tercih ediyor. O insanın geçinmesi gerekiyor ve elinden bu imkanı almak onu çok kötü etkiliyor.

Dünyaca ünlü yazar ”Roald Dahl’’i neredeyse herkes bilir. Kendisi çocuk kitapları yazıyordu ve gerçekten de güzel kitaplara sahip. En çok bilinen kitabı ’’Charlie’nin Çikolata Fabrikası’’ her birimizin çocukluğunu süslemiş, küçük kalbimize dokunmuş, bizleri etkisi altına almıştır. Charlie’nin babası bir diş macunu fabrikasında çalışır ve sabahtan akşama kadar macun tüplerine kapak takar. Ailesinin geçimini bu şekilde sağlayan baba, bir süre sonra fabrikaya alınan makineler yüzünden işten çıkarılır. Durumları zaten kötü olan bu ailenin geçimi daha da zor bir hal alır. Küçükken okuyup üzüldüğümüz bu satırlar, çoğumuzun başına gelmiştir belki de.

Aslına bakılırsa fabrika sahipleri de bir noktada haklıdır. Onun da geçimini sağlaması gerekir ve başka insanlara fazladan para vermek yerine kendine saklamayı seçer. Fakat biraz daha anlayışlı olması ve robotların yanı sıra bir insana da fırsat vermesi gerekir. İnsanlar farklı duygulara sahiptir. En önemlisi, insanın bir aklı vardır ve neyi yapıp yapmayacağını bilir. Robotlar ise sadece ona kodlanan işlemleri yapar, ötesine geçemez.

Artan teknoloji, gelecekte yapay zekanın hakim olacağı bir ortam hazırlamaktadır. Doktorların, öğretmenlerin, satış elemanlarının yerine gelebilecek olan robotlar şehirlerdeki nüfusu da etkileyecektir. İş bulmak için başlayan köyden kente göçlere gerek kalmayacak, şehirlerin nüfusu azalmaya yüz tutacaktır. Geçimimizi nasıl sağlayacağımız meçhul olsa da bu durumdan bir kaçış olmadığı açıkça görülebilir.

Hepimizin evinde geçmişte yapılan el işi ürünler bulunmaktadır. Salonumuzu süsleyen o değerli el yapımı eşyalar yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır ve belki de birkaç yıl sonra ortadan kaybolacaklardır. Sektördeki robotlaşma işsizliği tetiklemiştir ve bunu yapmaya devam edecektir. Dünyanın alacağı hali gözümüzde canlandırmaya korkacak hale gelmemek için makineleşmeyi acilen azaltmalı, insanlara iş imkanları sunmalıyız. Ancak bu şekilde yaşamımızı devam ettirme şansı elde edebiliriz.

 

(Visited 28 times, 1 visits today)