Van’a Yolculuk Zamanı

Merhaba sevgili okuyucular sizlerle birlikte kısa bir Van yolculuğuna çıkalım. Van denince aklımıza Van kahvaltısı,Van kedisi, Akdamar Adası. gibi şeyler aklımıza geliyor. Şimdi o zaman gezimize başlayalım.

thcaromihaMeşhur Van Kahvaltısı: Van kahvaltısını farklı kılan şey, her yerde olduğu gibi bal, kaymak, zeytin, tereyağı gibi ürünlerin Van’da en doğal ve taze hallerinin yer almasındandır. Tabi bunların yanında tatmadığınız veya tattığınız farklı şeylerde yer almaktadır. Van kahvaltısı lüks değil bir gelenektir. Van kahvaltısının olmazsa olmazlarından  Karakovan balı, süt, kaymak, murtuğa, yumurta, kavurmalı yumurta, kahvaltıda ciğer, menemen, otlu peynir, kavut, ceviz, reçeldir.

Murtuğa: Un ve tereyağının karışımıyla meydana gelir. Bal veya reçel ile birlikte çok lezzetli olur.

Kavut: Buğdayın kavrularak öğütülüp sonunda elde edilen bir un çeşididir. Bal eşliğinde çok lezzetli olur.

Otlu Peynir: Öncelikle otlu peynir ile domates yemeği çok severim. Otlu Peynir ise Doğu Anadolu’da çoğu şehirlerde yer almaktadır. En nitelikli otlu peynir Van’da yer almaktadır bunun nedeni ise Van’da yetişen otlu peynirler diğerlerine kaşın koku ve tat bakımından daha üstündür. Peynire katılan özel otlar, yaban sarımsağı otlu peynirin besin değerini arttırmaktadır.

Şimdi Van Kedilerinden bahsedelim:th4

Van kedilerinin göz renkleri mavi veya kehribar rengi olabiliyor bazen ise bir gözü mavi bir gözü kehribar olabiliyorlar. Nadide ve asil bir cinstir. Diğer kedilerden farklı olarak tilki kuyruğunu andıran uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri, ve suya olan düşkünlükleri ile farklılık taşırlar.

Van’da ki Van Kedilerinin yaşadığı 100. Yıl Üniversitesi’nde Van Kedisi Araştırma Merkezi kurulmuştur. Amaçları ise Dünya’da önemli bir yeri olan Van Kedi’sinin azalmakta olan neslini kurtarabilmektir. Ben Van’da yaşadığım zaman ziyarete gitmiştim ve çok beğenmiştim.

van%20kalesi_resize1

Van Kalesi: Van’a gidip de Van Kalesi’ni ziyaret etmemek olmaz. Osmanlı döneminde ait sır duvarları, kale kapısı, yukarı kale, Süleyman Han camisi ile minaresi ve çeşitli yapılarda günümüzde iyi bir yere gelebilmiştir. Urartu’luların merkezi olan Van’da kaya üzerinde kurulmuş olan bu kale iyi bir yerlere gelebilmiştir. Kale iç içe 4 sırda meydana gelmiştir. Van Kalesine çıkıldığında Van’ın muhteşem manzarasını, güneşin batışını izleyebiliyoruz.

Akdamar Adası: Van ve Bitlis illeri arasında bulunan Van Gölü’nün içerisinde yer alan büyük adadır. Bu adanın isminin nereden geldiğini anlatayım sizlere: Çok eskiden adada yaşayan Ermeni bir babanın Tamara adında çok güzel bir kızı varmış. Ada dışındaki bir çoban kıza aşıkmış. Sırf Tamara’yı görebilmek için adaya kadar yüzermiş Tamara da ona fener ile yerini belirtirmiş. Babası olayı farketmiş ve fener ile çobanın yönünü şaşırtırmış ve çoban soğuktan ölmüş. Ve son sözlerinde ise ‘Ah Tamara’ deyip ölmüştür, kız dayanamayıp göle atlamış ve o da ölmüştür. O günden sonra Ada’nın ismi ‘ Akdamar Adası’ olarak kalmıştır.

Van Gölü: Van Göl’ü Van’lılar arasında ‘ Van Denizi ‘ olarak adlandırılmaktadır. Suyu ise sodalı ve tuzludur. Ve bu gölde yaşayan Van’ın meşhur İnci Kefali yaşamaktadır. Vana’a her gittiğimde yemeğe çalışırım. İnci Kefali, Alabalık gibi alık çeşitlerini Van’a giderseniz yemeyi sakın unutmayın.

Kaynaklar:

Vikipedi.org

Van Rehberimiz

türkcebilgi.com

Memurlar.net

Gezelimbilelim

 

 

(Visited 102 times, 1 visits today)