Şeker günümüzde tükettiğimiz maddelerden biridir. Amerikan Kalp Derneği’nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram, kadınlar içinse 20 gram. Yani bir gün boyunca 1 kutu kolanın içerdiği şekerden daha az şekere ihtiyacımız var.
Şeker iki şekildedir: yapay ve doğal. Doğal şeker peki ama yapay şekerlerin sağlığımıza yaptığı kötülükleri biliyor muyuz? Yapay tatlandırıcılar, normal diyet şekeri, glikoz ve sakaroza benzer bir tadı olan, tamamıyla metabolize edilmeyen ve hiç kalorisi olmayan en az miktarda kalorifer maddesi olarak kabul edilir. Ancak tüm şeker ikameleri yapay tatlandırıcılar değildir. Bal, mısır şurubu, Stevia yaprağı veya Agave doğal şeker ikameleri olarak kabul edilir.
Yapay şekerin yararlarından çok zararı vardır. Aslında yararı hiç yoktur. Zararlarından bazıları: ciltte kırışıklık, hafızayı zayıflaştırması, insana kanser bulaşma riskini arttırması, diş çürüklüğüne neden olması, obeziteye neden olması, kalbe zarar vermesi, insana mutsuzluk hissettirmesi…
Bu zararlı maddeleri okul kantinlerinden çıkartmalı mıyız? Eğer tamamen çocukların yapay tatlandırıcı ile olan ilişkisini koparırsak sadece okuldaki ilişkilerini kopartmış oluruz. Evde olanı koparamayız. Günümüzde çoğu okulda çikolata ve gofret, tüm şeker ve şekerleme türleri, kafein içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar, hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler yasaklandı. Tamamen yasaklamak belki de doğru bir davranış seçeneği değildir. Tüm çikolata ve gofret gibi abur cuburları yasaklamak yerine doğal tatlandırıcı olanları koyabiliriz. Böylece öğrenciler daha mutlu olabilir.
Günümüzün Soruları
(Visited 84 times, 1 visits today)