Kimse Var Mı ?

İnsanoğlu uzayı, gezegenleri, yıldızları keşfetmeye başladığından beri yaşanabilir başka gezegenler hayal etmeye başladı. Konuyla ilgili ilk hayaller Ay’a yerleşmek, sonra Mars ve sonra diğerleri şeklinde gelişmeye devam ediyor. Başka gezegenlere yerleşme konusu bana her ne kadar gerçekçi gelmese de Dünya dışında başka bir gezegende yaşayabildiğinizi hayal edebiliyor musunuz? Ben hayal bile edemiyorum. Sonuçların hoşunuza gitmeyebileceği bir durumda risk alır mıydınız?

 Neden Mars’a Gitmiyoruz?

  Gittiğimiz yerde atmosfer yok ya da çok ince. Dünyamız ise bizi koruyacak atmosfer katmanlarına sahip. Bu ne demek oluyor? Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalacağız demek. Sürekli astronot kıyafetleriyle dolaşmak zorunda kalacağız. NASA’nın planladığı Mars’a yolculuk, 2030 için mümkün görünüyor ama Dünya’nın dışına çıktığınız anda sizi uzun ve zorlu bir yol bekliyor. Üstelik uzay aracı da sizin sandığınız lükse sahip değil. Daracık kapalı bir ortamda altı ay süren bir yolculuk.

Vardınız ve umduğunuz gibi bir yer çıkmadı diyelim geri dönme imkanınız nerdeyse olamayacak çünkü Dünya gibi Mars da Güneş’in çevresinde yörüngede. ” Mars’ın Dünya’yla eşit konumda olduğu bir noktada yola çıkabilirsiniz. Bu açı en erken bir buçuk yıl sonra yakalanabilir. Yoksa yakıtınız Dünya’yı yakalamaya izin vermez. Tüm şartları oluşturduğunuzda geri dönmeniz en erken 2,5 yılı alır. Ve Mars’ta, gece sıcaklığı -110 C derecelere varıyor. ” Kısacası yaşamak isteyebileceğiniz bir ortam değil.

Başka Gezegenlerde Koloni Kurmak?

Film ve kitaplara konu olan bu ” Kolonileşme ” gerçekten çok uzak gelebilir size ama zannettiğiniz kadar uzak da değil. Günümüz teknolojisinin şartları biraz zorlanarak bu belki de mümkün olabilir. Ortalama bir insan ömrü 79 yıldır ama bu ” Dondurma Tekniği ” ile 150 yıla kadar çıkabilir. Evet filmlerde gördüğümüz bu teknik gerçekten işe yarıyor. Uzayda yolculuğun ise epeyce bir zaman aldığını düşünürsek elimizdeki en mantıklı seçim bu gibi.

Her şey çok güzel kendimize yeni bir gezegen bulduk orada kendi besin maddelerimiz yetiştirmemiz gerekecek.   Bu da demek ki suya ihtiyacımız olacak ve size kötü bir haberim var. Mars’ta ve Ay’da bulunan sular tarım için uygun değil. Tuzlu sular ve arıtılmaları gerek.  Bana sorarsanız bir sürü masraf ve biraz da şans. Asıl soru ise şu olmamalı. Zaten elimizde büyük oranda temel sorunlarını çözmüş ve gelişmeye devam eden bir sistem varken bunların hepsini neden sil baştan yapmak zorunda kalalım ki?

Neden Mars'ta Koloni Kuramayız? - Kozan Demircan

 

Ne Yapılmalı?

Dünyamız elimizde olan tek gezegen gibi düşünelim. Sürdürülebilir tarım, alışverişte davranış değişikliği, gıda atığı yönetimi, yeşil nesil restorancılık ve su tasarrufu gibi küçük şeylerin hayatımıza etkisi çok büyük.

Son zamanların en büyük sorunu olarak nitelendirilen iklim değişikliği buzulların erimesine ve birçok hayvanın yaşam alanının yok olmasına sebep oldu ve bunlar sadece yarım derece sıcaklık farkı ile yaşandı. Böyle yaşamaya devam edersek Dünya elimizden gidecek  ve bizim Dünya’dan başka gezegenimiz yok. Başka gezegenlerde yaşamaya çalışmaktansa Dünya’nın ömrünü uzatmalıyız. Peki ya szice?

https://www.scienceup.online/uzayda-yasam-var-mi/

 

 

(Visited 87 times, 1 visits today)