Sanal Para

İnsanlığın doğuşundan beri insanlar sürekli sahip oldukları eşyalara değer biçmeye çalışmıştır ve bu değerleri standart birimler haline getirmişlerdir. Bu birimler genellikle metallerden yapılan madeni paralardan oluşmuştur. İlerleyen teknolojiler sayesinde artık paramızı yanımızda taşımamız gerekmiyor ama aynı şekilde onun gerçek hayatta olan bir materyal olduğunu da biliyoruz. Peki cebinizdeki parayı sadece sanal ortamda var olan bir parayla değiştirir miydiniz?

Bitcoin çoğumuzun bildiği gibi sadece 3-4 yıl içinde 10 bin liradan 400 bin liraya çıktı ve 2013’deki ilk bulunuşundan beri yüzlerce farklı kripto para daha eklendi. Çıkan çoğu kripto para büyük bir başarı elde edemese bile hâlâ gelişmekte olan bir sektör olduğundan birçok insan kripto paranın geleceğine umutla bakıyor. Şu an piyasası milyarlarca dolar değerinde olmasına rağmen bazı insanlar bu fikri hâlâ sıcak bakmıyor. Bu, insanların paranın elle tutulur bir şey olmasından gelen bir vazgeçememezlik hissiyatı olabilir. Öte yandan son yıllarda gelişen dijital bankacılık işlemleri ise aslında bizi yavaş yavaş paraya gerçekten dokunmadan hayatımıza devam etme yönünde önemli bir adım olmuştur.

İnsanların kripto paranın bize vaad ettiği şeyler çok kısıtlı fakat hepsinin ortak olan bir yönü var o da gerçek paranın yapamayacağı şeyler olmalarıdır. Örneğin kripto paralar 7/24 başka bir cüzdana transfer edilebilir ve bu transferde hiçbir kesinti olmaz ya da bu paralar hiçbir ülkeye ait olmadıkları için dünyadaki herhangi bir politik veya ekonomik sıkıntıdan etkilenmezler. Bazı ülkeler kripto para kullanımını yaygınlaştırmak istediklerinden artık kripto para kullanımına izin vermişler ve bazı ülkeler de kripto parayla yapılan alışverişlerden vergileri kaldırmışlar, bu şekilde insanları kripto para kullanımına teşvik etmişlerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maalesef kripto paralarda herhangi bir düzenleme yok ve bu büyük bir eksiklik. Çünkü bu, kripto paraların istikrarlı olmasını engelliyor ve düzensizlikle birlikte kuralsızlığın ortamında her şey anlık olarak değişip güvensizlik hissini körüklüyor. Örneğin Binance Coin ya da diğer adıyla BNB, 2 hafta önce sadece 1000 lira civarlarındaydı fakat geçtiğimiz hafta beklenmeyen bir artış gösterip 2400 liraya kadar çıktı. Bu ani artış çoğu kişiyi şaşırttı ve Binance Coin’e önceden yatırım yapanlar büyük bir kazanç sağladı. Ancak bu artışı açıklayacak ve destekleyecek bir gelişme de yaşanmamıştı.

Kripto paralar hayatımızda gittikçe daha büyük bir yer kaplamaya başlayacaktır fakat bu büyüme süreci belli bir süreden sonra bazı insanların elle tutulabilir paradan vazgeçemeyeceği için sekteye uğrayacaktır. Kripto paraların borsa ekonomisi gibi yüzyılda oturmuş düzenlemeleri yok ve insanların neden temkinli yaklaştıklarını anlayabiliyorum fakat bunun yeni fikirlere ve yeni para birimlerine kapalı olmamız için geçerli bir sebep olduğunu düşünmüyorum. Umarım insanlar kripto paraların neden bu kadar önemli olduğunu önceden görüp değişime engel olmak yerine bir parçası olurlar.

(Visited 58 times, 1 visits today)