Kütüphane ve Kütüphaneciye İhtiyaç Duyulacak mı ?

Teknolojinin hızla gelişmesi ile hayat bulan e-kitaplar sayesinde insanlar istedikleri kitapları internet üzerinden okuyabilmektedir. E-kitapların yaygınlaşması ile birlikte insanların çoğu kitap okumak için veya yeni şeyler öğrenmek için kütüphanelere gitmeye ihtiyaç duymuyor. E-kitapların kullanımının hızla artması kütüphanelerin kullanımını hızla düşürüyor. Peki, e-kitapların artması kütüphanelerin sonunu getirecek mi?

E-kitapların artışı ile kütüphanedeki kitapların okunma oranın hızla azalacağı şüphesizdir. Ancak sadece e-kitaplar değil gelecekte kütüphanedeki okuma oranlarının düşmesi başka nedenlere de bağlı olabilir. Gelecekte teknolojinin günümüzden daha iyi olacağı ele alınırsa çocuklar ve gençler tüm okumalarını telefon, tablet gibi dijital ortamlarda yapabilecekler. Ayrıca kütüphanedeki birçok kitabın dijital ortama aktarılmaları nedeniyle fiziki olarak kitaplara ihtiyaç duyulmayacak. Bu iki temel nedenden dolayı kütüphanelerin okuyucuları kendilerine çekmesi için daha farklı ve cezbedici yöntemler düşünmesi, başvurması gerecek.

Günümüzdeki istatistiklere bakıldığında, bugün e-kitap okuyanların sayısı fiziki kitap okuyanların sayısından daha fazladır. Önümüzdeki yıllarda ne olacağını tahmin etmek çok da zor değil. Bu durumlara bakıldığında bütün kütüphanelerin kapanacağını söylemek çok doğru olmasa da önümüzdeki, yaklaşık, 10 yıl içinde çoğu kütüphanenin kullanılmamasından dolayı kapatılacağını ön görebiliriz. Daha doğrusu kütüphane sayılarının hızla azalacağını söylemek mümkün olabilir. Ancak, internetteki her bilginin doğru ve güvenli olmadığı göz önüne alınırsa güvenli ve doğru bilgiye ulaşmak için kaynaklarımız olması gerekir. Fiziki olmasa bile sanal ortamlarda güvenli ve doğru bilgi sunabilen kitaplara ve kaynaklara insanlığın her zaman ihtiyacı olacaktır.

Bütün toplumu etkileyen bir güç teknoloji, kütüphaneleri ve kullanıcıları da etkilemeye devam edecektir. Kullanıcılar hangi ortamda olursa olsun ihtiyaçları oldukları bilgiye uluşmak için yardıma ihtiyaç duyarlar. İnternet ortamındaki giderek artan bilgi yığınları nedeniyle yardım ihtiyaçları gelecekte daha da artabilir. Bu duruma bakıldığında “yer” olarak kütüphane önemini kaybederken “hizmet” olarak öne çıkan bir kütüphane karşımıza çıkabilir. Elektronik kaynakların, yakın bir gelecekte kütüphanelerin temel bilgi kaynağı olacağı ve uzun yıllar boyunca bu durumun değişmeyeceğini tahmin etmek çok da zor değildir. İnternetten, arama motorları aracılığıyla ilgili yayıncının sitesinden aradığı bilgi kaynağına ulaşan bir kullanıcının, kaynağı inceleyip yalnızca ihtiyaç duyduğu kısmı küçük bir ücret ödeyerek bilgisayarına indirebildiği veya ödünç alabildiği olası bir gelecekte acaba kütüphaneye ve kütüphaneciye ihtiyaç duyulacak mıdır? Bu ve benzeri soruları yanıtları üzerine düşünülmelidir. Ayrıca, teknolojinin kütüphanelere olumlu etkilerinin olabileceği gibi olumsuz etkilerinin de olabileceği daha geniş bir şekilde araştırılmalıdır.

(Visited 35 times, 1 visits today)