Yenilenebilir Kaynaklar

Dünya nüfusu her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak da insanoğlunun ihtiyacı olan enerji miktarı da artmaktadır. İhtiyacımız olan enerjinin büyük çoğunluğunu fosil yakıtlardan elde ettiğimiz için küresel ısınma artık insanlığın ortak bir problemi haline geldi. Bu sorunu önlemek için ise alternatif enerji kaynakları aramaya başlayan insanoğlu çareyi yenilenebilir enerji kaynaklarında bulmuştur. Sizce adını daha sık duymaya başladığımız yenilenebilir enerji kaynakları küresel ısınmanın yarattığı olumsuzlukların önüne geçebilir mi?

Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtlar kullanıldıkları zaman çevreye karbondioksit gazı verirler ve havada bulunan karbondioksit oranının artmasıyla dünyamız normalde olması gerekenden daha fazla ısınmasıyla ciddi sorunlara yol açar. Bu ısınmaya bağlı olarak buzullar eriyor ve bu da su seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Su seviyesinin yükselmesiyle bazı yerler sular altında kalırken bazı hayvan türleri habitatlarından oluyor ve nesilleri tükenme tehlikesi altına giriyor. Olumsuz etkiler bunlarla bitmiyor maalesef. Küresel ısınmaya bağlı olarak iklimimiz de değişiyor ve bu değişiklik yüzünden bazı yerlerde toprak kuraklıktan çatlarken bazı yerlerde sel o verimli toprakları su kaynaklarına karıştırıyor ve her iki olayda da toprağımızdan olmuş oluyoruz. una bağlı olarak tarımdan alınan verimimiz düşüyor ve bu da ülkelerin ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor.

Bilim insanları bu sorunları çözebilmek için çalışmalar yapmış ve yenilebilir enerji kaynaklarının bu sorunlara çözüm olabileceğini görmüşlerdir. Yenilebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar tribünlerinde rüzgarın pervaneleri döndürerek jeneratörü çalıştırır ve uzunca bir süre bozulmadan enerji üretmeye devam edebilir. Hem de zararlı gazlar üretmeden. Güneş panelleri ise her yerde kullanılmaya uygundur ve Güneş enerjisinden doğrudan enerji üretebilir. Hava ve ses kirliliğine neden olmadan uzun yıllar boyunca elektrik üretmeye devam edebilir. Yer kabuğunda bulunan jeotermal enerji de bir çok yerde kullanılabilir ve çevreye zararsızdır. Biyokütle ise doğadaki her türlü organik atığı, fosilleşmemiş tüm canlı atıklarını kullanarak açığa çıkan enerji çeşididir ve bu enerji çeşidi de çevreye tamamen zararsızdır. Bunlara ek olarak dalga enerjisi denizde oluşan dalgalanma hareketlerinin ortaya çıkardığı basınçtan faydalanarak elde edilen enerji türüdür.

Bazı insanlar bu enerji kaynakları için gereken sistemlerin pahalı olduğunu söyleyerek yenilenebilir enerji kaynaklarına karşı ön yargılı davranmaktadırlar. Bu konuda haklı olabilirler ancak bu sistemlerin sadece sıfırdan kurulumu pahalı olmakla beraber kısa bir süre içerisinde harcanan masrafı dolduracak kadar enerji üretebilmektedirler. Ayrıca kullandığımız fosil yakıtlar da tükendikleri için her geçen gün değer kazanmakta ve bu da onların kullanım maliyetini artırmaktadır. Harcanılan maliyeti karşılayamayan bu fosil yakıtlar kardan çok zarara neden olmaktadır.

Sonuç olarak fosil yakıtların çevreye yaydıkları gazları yaymayarak çevreye zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırırsak çevreye verdiğimiz zararı azaltabilir ve daha yeşil bir dünya yaratabiliriz.

(Visited 108 times, 1 visits today)