Hayatımız: Sosyal Medya

Şu an herkesin birer sosyal medya hesabı var. Ve artık gelişen teknolojiyle beraber, sosyal medya hesabı olmayanlar çok ilginç karşılanıyor. Peki herhangi bir platformda sosyal medya hesabına sahip olmak gerçekten bizi olumlu bir şeklide etkiliyor mu?

Biz evimizde sıkıcı sıkıcı , hayattan bezmiş bir şekilde koltukta otururken elimizde telefon sürekli insanların ne yapıp yapmadığına bakıyoruz. Mesela Instagram’daysak eğer hazırlanıp dışarı çıkmış güzel kızlara, yakışıklı erkeklere bakıyoruz. Ve onlar sadece bu anları paylaştıkları için onların hayatının çok problemsiz olduğunu, onların bütün gün içinde çok güzel ve hazır şekilde olduğunu düşünüyoruz.

Bir de bu da yetmezmiş gibi artık insanlar çok aktif bir şekilde  birçok  photoshop uygulaması kullanıyor ya da kendisini kullanmak zorunda hissediyor. Çünkü herkes oraya çok estetik fotoğraflar atarken kendisi onun photoshopsuz olan fotoğrafını paylaşırsa kimse onu beğenmez.  Ve böyle olunca biz kendimizi ister istemez başkalarıyla karşılaştırmaya başlıyoruz. Ve bu da özellikle gençler üzerinde birçok psikolojik problemlere yol açıyor. Ama bu shop kullanan insanlar da kendilerini o haliyle beğenmedikleri için ya da daha fazla göze hitap edebilmesi için shop yapıyor. Yani hem bu tür uygulamaları kullanan insanlar olumsuz bir şekilde etkileniyorlar, hem de o fotoğrafları gören herkes psikolojik olarak kötü etkileniyor.

Ayrıca  bir süre sonra insanlar kendilerinde daha önce fark etmediği şeyleri fark etmeye başlıyorlar. Mesela benim burnum o kadar da güzel değil diye düşünmeye başlıyor. Çünkü sosyal medyada paylaşılan çok daha güzel burunlar var. Ya da özellikle gizli hesabı olmayan insanlar ya da influencerlar kendilerine atılan yorumlara ve mesajlara bakarken insanların yorumlarından kendileride daha önce hiç ama hiç fark etmedikleri şeyleri o kişilerden öğreniyorlar. Bu mesajlar kişide olumsuz bir fiziksel özellik gibi olmasa da birçok kişi bunu dile getirdiği için kişi kendinde bir hata olduğuna inanmaya başlıyor. Halbuki o yorumu veya mesajı atan insanlar onu yazarken on saniye kadar ya düşündüler ya da düşünmediler. Ama bu yorumlar kişiyi tahmin edebileceğimizden de çok zarar verebiliyor.  Ve o kişiler de bir süre sonra depresyona bile girebiliyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yapmış olduğu açıklamalara göre, her yıl intihar nedeniyle 800 bin insan hayatını kaybediyor. Yapılan araştırmalara bakılırsa da major depresyon yüzünden intihar edebilme olasılığı sayısı 20 kat kadar artıyor. Ve depresyona girme nedenlerinin arasında da sosyal medya göz arda edilemez bir yer kaplıyor olabilir.

Bütün bu nedenlerden dolayı ben sosyal medya ve photoshop uygulamalarının kişinin kendi görüşü hakkında olumsuz şeyler düşündürmesine yol açtığını kesinlikle düşünüyorum.

(Visited 29 times, 1 visits today)