Bakış Açısı

Dünya üzerinde yaşayan insanların çoğu sinemada veya evinde güzel bir film veya güzel bir dizi izlemiştir diye düşünüyorum. Dizi, insanın bakış açısını ve düşüncelerini değiştirir. Bunu kitaplarda yapabilir fakat dizi veya filmlerde resimleri, animasyonları ve karakterleri gördüğümüz için daha açık bir şekilde değiştireceğini düşünüyorum. Bazı dizilerin kitap halinde yazılmış, anlatılmış şekilleride var. Ben mesela Açlık Oyunları diye bir diziyi izledim. Çok eğlenceliydi. Fakat kitabını okuduktan sonra 2 farklı hikaye okumuş gibi hissettim. Ağabeyimle bunu konuştuğumda ve diziyle kitapların çok farkı var demişti. Tabi dizisi olan kitapların hepsi böyle değildi. Sol ayağım diye bir kitap okumuştum. Sonra bu kitabın filminin olduğunu gördüm ve izlemeye karar verdim. İzledikten sonra nerdeyse aynı olduklarını farkettim. Ama bu durum sayılı kitaplarda var.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 - Vikipedi

İyi bir film kişinin düşünce tarzını değiştirdiğine , geliştirdiğine inanıyorum. Örnek olarak filmlerdeki karakterlerin bakış açıları , yeni aletlerin nasıl yapıldığını ve ben bir filmde kedi veya köpeğiniz kaçarsa ne yapmamız gerektiğini anlatıyordu. Benimde kedim var ve kapı açıkken kaçmayı çok seviyor. İzledikten sonra bunu onun üstünde denemek istedim. Bilerek kapıyı açık bırakmadım. Yemek sipariş etmiştik ve kedim 2 saniyede dışarı çıktı. Benim aklıma o izlediğim film geldi ve yemek getiren adama bırakın kendi gelir dedim. Yemeği ödedim ve 10 saniye bekledikten sonra kedim eve tekrar koşa koşa girmişti. Çok mutlu olmuştum ve filmden gördüğüm bu taktiğin işe yarayacağını düşünmemiştim ama işe yaramıştı.

Sadece bu kedi kaçınca yapılcakları öğrenmedim. Başka güzel şeyler öğrendim. Mesela Liseye Geçiş Sınavı döneminde bir filmde nasıl verimli çalışılacağını öğrendim ve uygulayıp kendime göre güzel bir sonuç aldım. Öğrendiğim şey ders çalışırken müzik dinlemek ve masada boş yere duran eşyalar dikkat dağıtacağını öğrenip ona göre çalışmaya başladım. Bu iki geliştirici düşünceyi filmden bulduğum için iyi bir filmin düşünce tarzını değiştirdiğine inanıyorum.

Tabi bazı düşünceleri kötüye etkileyen filmlerde vardır. Bazı korku filmleri rüyalara girer veya bir ses duyunca korkmaya neden olur. Ama korku filmi izleyenler bunları göze alarak izliyorlardır diye düşünüyorum.  Hatta korku filmlerinde 18 yaşından büyükler izleyebilir yazısının nedeni bu olabilir. Çocukların rüyasına girip düşüncelerini kötüleştirir.

Sonuç olarak “İyi bir film, izleyen kişinin düşünce tarzını değiştirme gücüne sahiptir.” Bu görüşe sonuna kadar katılıyorum. Dediğim gibi kötü , korku filmi izlenmediği sürece düşünce tarzını değiştirir ve geliştirir.

 

Film & TV - CAMA - Store, Reuse, Recycle

(Visited 44 times, 1 visits today)