Bir Film Bin Bakış Açısı

İnsanları hayvanlardan ayıran en büyük özellik akıldır. Akıl düşünebilme, muhakeme edebilme gibi özellikleri de beraberinde getirir. Peki biz aynı şeyleri mi düşünürüz? Bir konu hakkında birinin bir fikri olduğunda diğerinin de mi aynı düşünceye sahip olmalıdır? Bu soruların cevabı elbette hayır olmalıdır. Eğer herkes aynı şeyi düşünseydi insanlar nasıl tartışırdı ya da fikirlerini açıklamaya veya ispat etmeye gerek kalmazdı çünkü herkes aynı şeyi düşünüyor olurdu.

İnsanlar aynı konu hakkında farklı fikirleri desteklerler, ama bu düşünceler neye göre farklılık gösterir? Bakış açısıdır insanların düşüncelerini farklılaştıran. Çünkü bir grup inan bir yönden diğer grup ise diğer yönden bakarsa farklı düşünceler kaçınılmazdır. Çizilen ve çoğu yerde gördüğümüz bir resim vardır. Ortada bir rakam var ve biri bu rakama bir taraftan diğer bir kişi ise onun tam tersi taraftan bakmaktadır. İlk kişi bu rakama altı demekte fakat öbür kişi ise bu rakamı dokuz diye adlandırmaktadır. Altının tersten okunuşu dokuz, dokuzun tersten okunuşu ise altıdır. Ortadaki rakamın tersini düzünü bilmediğimiz için hangisinin doğru söylediğini anlayamayız ama rakamı iki farklı yönden görenler kendi düşüncelerini kanıtlamak için ellerinden geleni yapıp kendilerince kanıt öne süreceklerdir. İşte aynen budur bakış açısı. İki insanın aynı konuya farklı yönlerden yaklaşıp düşüncelerinin zıtlaşması ve aralarında kendi fikirlerini ispat etmek için girdikleri tartışmadır.

Peki, filmler bizim bakış açımızı değiştirmede rol alırlar mı? Bence bu sorunun cevabı olumlu olmalıdır çünkü, kaliteli filmler çoğu konuda fikir sahibi olmamızda katkıda bulunur. Çoğu filmde bu amaçla yapılmıştır zaten. Küresel bir tartışma konusunu ele alırlar, kendi kafalarında kurguladıkları bir sürü karakterler çevreler bu konuyu. Sonrasında ise tek tek hikaye hepsinin bakışından izletilir. Film bittiğinde is hangi tarafı seçmek kişiye kalmıştır. Bazısı kendince haklı bulduğu düşünce tarzını seçer diğeri is tam tersini. Filmler bu yüzden çoğu karakterin tarafından izlenir filmler. Filmler insanlara  sadece yeni bakışı kazandırmaz, bakış açılarını değiştirebilir de. Örneğin ben belirli bir konu üzerinde bir fikre sahip olabilirim ama bu konuyla ilgili bir film izleyip düşüncemin tamamen değişmesine yol açabilirim. Eskiden niye böyle düşünüyormuşum ki, doğrusu tam tersi olmalıymış diyebilirim.

Düşünce tarzımızı bir sürü şeyler değiştirebilir. Kitap, dizi, film, tiyatro vb. Ama hepsinin ortak yönü aynı hikayeyi farklı karakterlerden dinlettirip farklı bir bakış açısı kazanmamıza neden olur.

 

 

(Visited 274 times, 1 visits today)