İnsanların hayatları boyunca bence en çok arasında kaldığı ikilem; geleceğe gidip nasıl bir geleceğe sahip olduğunu görmek ya da geçmişe dönüp hayatı boyunca yaptığı büyük hataları düzeltmek çıkmazıdır. Eğer bu ikisinden birisini seçmek için sadece 1 hakkımız olsaydı; işte o zaman verilecek karar çok zor olurdu. Çünkü belki de geçmişe gidip ve geçmişimizi değiştirerek çok harika bir geleceğin önünü kesebiliriz. Veya geleceğe gidip, kötü geçmişimizi değiştirmediğimizden dolayı çok kötü bir geleceğimiz olabilir. Buna bunlar gibi bir çok daha örnek verebiliriz. Bence zaten bu sorunun net bir cevabı da yoktur. Çünkü hangisini seçersek sonunu bilemeyeceğimiz yollara girebiliriz. Peki biraz gerçekçi olmak gerekirse; hayatımızda bunun gibi şeylerde seçme hakkımız olmadığı için bence geçmişi geçmişte bırakıp, kendimize daha iyi bir gelecek hazırlamak için elimizden geleni yapmalıyız.
Peki kendimize nasıl daha iyi bir gelecek planı hazırlarız;
1) Gelecekte Nerede Olmak İstediğinizi Hayal Edin
İlk yapmanız gereken gelecekte olmak istediğiniz yeri belirlemek. İşte bu, sizin hedefiniz olacak. İster 5 yıllık, ister 10 yıllık sürelerde olsun, mutlaka kendinize bir hedef koyun. Öğrenciyseniz mezuniyet sonrası planlamalarınızı yapın. İş hayatına atılmışsanız işiniz ile ilgili hedefler ve bu hedefler için duraklar tespit edin.
Kendinizi tanımak en büyük yardımcınız olacaktır. Örneğin, çok gençsiniz ve öğrenim hayatınıza devam ediyorsunuz. Yapmak istediğiniz işi doğru seçerseniz, eğitim hayatınıza da ona göre devam edebilirsiniz. Severek yapacağınız bir iş size hayatta birçok artı kazandıracaktır.
2) Geçmişi Unutun
Geçmişte hatalar yapmış olabilirsiniz. Ancak bunlara takılıp kalmak önünüzdeki zamanları da boşa geçirmenize neden olacaktır. Doğrusu ise geçmişte yaşadıklarınızdan çıkarımlar yapıp, mutsuzluklarınızı bir kenara bırakmaktır. Geçmişi bir kenara bırakmayı başaramazsanız, sizin için doğru bir geleceğe ilerleme şansınız da azalacaktır.
3) Mevcut Durumunuzu Değerlendirin
Şu an içinde bulunduğunuz şartların size ne kadar etki ettiğini değerlendirin. Mutlu musunuz, işiniz sizi tatmin ediyor mu, konumunuzdan hoşnut musunuz? Hangi konularda iyi olduğunuzu saptayın. Geliştirmeniz gereken yönleriniz varsa üstüne gidin.
4) Başarılarınıza Sahip Çıkın
Gelecek planlaması yaparken o güne kadar başarılı olduğunuz alanları gözden geçirin. Başarılarınızı görmek ilerleyen günlere daha pozitif bakmanızı sağlayacaktır.
5) Motivasyonunuzu Düşürmeyin
Yolun yarısında pes etmek bir sonraki süreci de olumsuz etkileyecektir. Yaşayacağınız sıkıntılara hazırlıklı olun. Başarılarınızı ödüllendirin. Kendinize küçük mola ve hediye hakları tanıyın.
6) Araştırın
Okuyun, araştırın, öğrenin. Geniş bilgi dağarcığı olayları çözümleme konusundaki yeteneklerinize de olumlu etki edecektir. Bugünkü bilgilerinizle idare etmek yerine sürekli kendinizi geliştirin. Dünyayı takip etmek ve gelişim hızına ayak uydurmak size yardımcı olacaktır.
7) Bakış Açınızı Değiştirin
Bugüne kadar geldiğiniz noktadan memnun değilseniz bakış açınızı değiştirmek gelecek adına iyi bir süreç başlatmanızı sağlayabilir. Davranış biçimleriniz ve olaylar karşısındaki tutumlarınızı değerlendirip daha farklı davranmayı deneyebilirsiniz. Dilerseniz bu konuda profesyonel yardım alabilirsiniz.
8) Son Adım
Bütün süreçleri atlattıktan sonra harekete geçme vakti geldi. Gelecek için kurduğunuzu planı devreye sokabilirsiniz. Başarıya ulaşmak için plan yapmak ne kadar önemliyse, planınızı uygulamak asıl konunun kendisidir. Planınıza sadık kalın ancak karşınıza çıkan değişimlere göre de revize etmeyi unutmayın.
Her bireyin gelecek ile ilgili beklentileri birbirinden farklıdır. Başarılı olmak için ise doğru bir planlama yapmak, yeteri kadar istemek ve vazgeçmemek gerekir. Geleceğinizi planlarken kendiniz ne kadar iyi tanırsanız o oranda başarılı olursunuz. Unutmayın bu sizin hayatınız ve nasıl yaşamak istediğinize en iyi siz karar verirsiniz.
Sonuç olarak, geçmişimizle oynamamız mümkün değildir. Eğer bazı şeyleri değiştirmek istiyorsak bunu geleceğimiz üzerinden yapmalıyız.