Yaşamımızda birçok şey yaşarız bunlar hayatımızı yönlendiren şeylerde olabilir kısıtlayan şeylerde. Geçmiş, gelecek, şimdiki zaman gibi birçok kavramla hayatımızı açıklayabiliriz. Hayatımız üç bölümden oluşur: yaptıklarımız, yapıyor olduklarımız ve yapacaklarımız. Geçmişte yapmış olduğumuz iyi veya kötü şeyler, şu an yapıyor olduklarımızı ve gelecekte yapacak olduklarımızı yönlendirmekte ve şekillendirmektedir. Bizi biz yapan geçmişimizdir. Geçmişimiz geleceğimiz demek, geleceğimiz geçmişimiz demektir. Peki geçmişimi değiştirmek ya da geleceğimi görmek gibi bir şansım olsaydı bu ne olurdu?
Geçmişimizi değiştirmek geleceğimizi görmekten daha fazla yarar sağlar. Geçmişimizi değiştirmek geleceğimizin de değişeceği anlamına gelir. Yani dün yaptıklarımız bugün yaptıklarımızın üzerine eklenecek ve yarınımızı oluşturacaktır. Geleceği görmek istemem çünkü zaten yarınımda ne olacağını dünümden ve bugünümden anlarım ama geçmişi değiştirmem demek farklı bir gelecek demektir, hatalarını düzeltmek daha iyi bir hayat sunmak demektir. Mesela çalışmadığımız, emek vermediğimiz her gün bize kötü bir şekilde geri döner. Şu an düşünün, ah keşke yapmasaydım dediğiniz şeyler aklınıza geliyorsa sizde geçmişinizi değiştirmek isteyenlerdensinizdir. Geçmişteki hatalarımı ve yanlışlarımı değiştirmeyi isterim sebebi ise o hataları ve yanlışları düzelterek daha iyi bir bugüne daha iyi bir yarına sahip olmak. Geleceğimi görmek bana pek bir şey katmaz, hayatımda bir şey değiştirmez, ya da akışını etkilemez. Geleceğimi görmek sadece hayatımın heyecanını yok eder ve çabalamamı engeller ama tam tersine geçmişimi değiştirmek hayatımın akışını değiştirir, çalışmam için beni hırslandırır ve geleceğimde daha iyi yerlerde daha iyi koşullarda ve mutlu olmamı sağlar. Geleceği görmek beni rahatlatıp hayatımı sıkıcı bir hale getirirken, geçmişi değiştirmek hayatıma renk katar. Başaracağım ya da yanılacağım şeyleri erkenden görmek beni sadece mutlu eder ya da üzer ama geçmişimi değiştirmem demek, zaten yanıldığım şeyleri bildiğim için onları düzeltmek ve hayatımı yoluna sokmak demektir. Yani geçmişi değiştirmek mi? geleceği görmek mi? sorusuna net bir cevabım var kesinlikle geçmişi değiştirmek. Hayatlarımızı yoluna koymak için bize böyle bir şans verilse geçmişime gider yapmam ya da yapmamam gereken şeyleri düzeltip bugünüme geri dönerdim. Geleceğime gitmek bana bir şey katmayacağı kadar üzebilir de.
Sonuç olarak kendi kaderimizi kendimiz belirleriz ama herkes hata yapabilir ve hatasını düzeltmek isteyebilir bu yüzden eğer ‘geçmişi değiştirebilmek mi ya da geleceği görebilmek mi?’ sorusu sorulduğunda geçmişi değiştirirdim. Geleceğimi görmek hayatın heyecanını kaçıracağı kadar başarılarımızı ya da başarısızlıkları görmemiz motivasyonumuzu düşürür. Geçmişi düzeltmeden bir gelecek inşa edemezsin.