İki Elin İki Sesi Var Mıdır?

Çok uzun zamandır insanlar belirli bir işi en iyi şekilde ve en kısa zamanda yapmaya çabalıyor. Sürekli de birçok kişi tarafından bunu yapmanın yöntemleri araştırılıyor ve öne sürülüyor. Bu yazıda ise benim bu konudaki görüşlerimi okuyacaksınız.

 

1913 yılında Ringlemann adında Fransız bir adam bu konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmasında artan grup üyesi sayısının üyelerdeki kişisel verimliliği olumsuz bir şekilde etkilediğini fark etti. Bir işi yapmak için görevlendirilen bir grupta ne kadar fazla üye olursa üyeler o işe çaba sarf etmekten o kadar uzaklaşıyorlar. Bunun bir nedeni üye sayısı ne kadar fazla olursa bir kişinin işten kaytardığını fark etmek de o kadar zor olacağı için üyelerin daha sık kaçamak yapması. Bir diğer neden ise üye sayısının az olduğu bir grupta kişilerin kendilerini daha özel zannetmeleri ve daha motive bir şekilde çalışmaları.

 

Yani bir işi başarmakta küçük bir ekip büyük bir ekipten daha mı fazla iş başarıyorlar? Atalarımızın dediği “Bir elin nesi var iki elin sesi var.” atasözü aslında yanlış mı? Aslında hayır, küçük bir ekibin verimliliği fazla olsa da büyük ekipler yine de aynı zaman kesiti içerisinde daha fazla işi tamamlayabilirler. Bunu da şu şekilde açıklayabiliriz.

Bir gruptaki kişi sayısı birden ikiye veya ikiden üçe çıktığında belirli bir zamanda yapılabilecek iş büyüklüğü çok büyük bir ölçekte artar. O sayı üçten dörde çıktığında ise yine artar ama artış bu sefer daha azdır. Beşe çıktığındaysa da artar ama yine daha azdır, ta ki bir kırılma noktasına kadar. Bu kırılma noktası grubu yöneten kişinin vasfına ve kişilerin yaptıkları işe göre değişebilir. Bu kırılma noktasına ulaşıldığında ise gruba alınan her bir üye grubun iş yapma kabiliyetine zarar verir. Bir grubun kırılma noktasını belirleyebilmek ve onu ileriye sürükleyebilmek ise yetenek ve tecrübe ister. İşte bu yüzden herkes birer müdür veya yönetici olamaz.

 

“Atalarımız mı haklı Ringlemann mi?” sorusuna geri dönecek olursak cevap aslında yapmak istediğiniz işte gizlidir. Eğer senaristlik, ressamlık veya mühendislik gibi üretkenlik gerektiren işler yapmak istiyorsanız Ringlemann sizin için daha haklı olabilir. Hatta bazı durumlarda bir ekip oluşturmamak ve işi kendiniz yapmak bile daha iyi bir seçenek olabilir. Fakat inşaat gibi oldukça fazla iş gücü gerektiren bir iş yapacaksanız ekibi kalabalıklaştırmanız yaranıza olur

(Visited 65 times, 1 visits today)