Birlik olmak insanlara ne gibi katkılar sağlar? Birlik olmak karşılarına çıkan sorunlara hep beraber göğüs germek, kısa sürede çözüm üretebilmek, görev dağılımı yaparak üzerimize düşen sorumlulukları hafifletebilmek, çeşitli düşüncelerle üretkenliği arttırabilmek gibi aslında birçok açıdan insanlara katkı sağlar. Peki ya tek başımıza olursak? Bu konuştuğumuz bütün maddeler işlevliğini yitirir ve artık bütün sorumluluklar tek bir kişinin üstüne yüklenerek hayatı zorlaştırır.
Bir elin nesi var iki elin sesi var, el el ile yel değirmen ile, birlikten kuvvet doğar atasözlerinde birlik olmanın ne kadar önemli olduğunu, bir işin birlikte çok daha hızlı ve kolay biçimde yapılabileceğinden bahsedilmiştir. Örneğin Sakarya Meydan Muharebesi birlik ve beraberliğin en yoğun şekilde yaşandığı bir savaştır. Peki bu savaşta birlik ve beraberlik nasıl sağlanmıştır? Sakarya Meydan Muharebesi Türk tarihinin en önemli savaşlarından biridir eğer savaşı Yunan tarafı kazanırsa, TBMM Sevr Anlaşmasına kabul etmek zorunda kalacaktır. Bu yüzden Mustafa Kemal ordunun ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve Sakarya Savaşı’na hazırlanmak için önce Tekalif-i Milliye Emirlerini yayınlamıştır yani aslında halktan makineli araç, silah ve cephane, yiyecek ve içecek gibi yardımlar istemiştir. Daha sonra Ankara’ya ilerlerken, Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’ndeki yenilgiden dolayı Türk ordusunun savaştığı cephe kritik bir duruma girmiştir. Bu yüzden Mustafa Kemal Paşa komutayı eline almıştır. Yunan ordusuyla arada büyük bir mesafe bırakma, Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilme ve savunmaya bu hatta devam etme kararı alınmıştır. Bu sırada Mustafa Kemal “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz.” emrini vermiştir. Sonra Yunanlılar tüm cephelere taarruz etmiş fakat Yunanlıların kuşatma harekatları başarılı olmamıştır ve savaş Yunanlıların Sakarya’yı terk etmesiyle bitmiştir.
Birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu aslında bu örnekte daha iyi anlıyoruz çünkü tam da bu sayede Türk tarihinin en önemli savaşlarının birinde Yunanlılara karşı galip geliyoruz ki bu durum sadece bu savaş için değil daha binlerce savaş bu birliktelik sayesinde kazanılıyor. Savaşta yaralanan insanları düşünün sanki hiç yaralanmamışçasına mücadele vermeye devam ediyorlar. Sizce bu birlikteliğin en güzel resmi değil mi? Peki ya Ringelmann etkisi, işte bu düşüncelerin hepsine ters gruptaki üye sayısının artmasıyla verimsizliğin ve üretkenliğin azalacağını savunuyor. Bu etkiye inanmak benim için oldukça zor Sakarya Savaşını düşünün bir kere halk olmasaydı erzak, kıyafet, silah ve makineli araçlardan hiçbiri olmazdı. En önemlisi ordu olmasaydı sizce savaş bir iki kişiyle kazanılabilir miydi? Bu yüzden Atatürk’ün de dediği gibi “BirIik ve beraberIik, öIümden başka her şeyi yener.”