Hiç oturup “keşke şunu yapmasaydım” dediniz mi? Eğer dediyseniz bu geçmişi değiştirmek istediğiniz anlamına geliyor. Sanırım bu “keşke şunu yapmasaydım” cümlesini hepimiz kurmuşuzdur bir kere ve her kurduğumuzda daha iyi olan durumu düşünürüz, aslında bu daha iyi olan durum sadece bize böyle geldiği için iyi görürüz. Şimdi benim bu konu hakkında ne düşündüğüm kısma gelelim, geçmişi değiştirmek mi geleceği mi?
Bu konuya benim bakış açımdan bakarsanız fikriniz biraz değişebilir tabii. Benim fikrim başta bahsettiğim gibi aslında bana göre geçmişi değiştirmenin yanları her zaman kötü yolla sonlanabilir peki normal bir insan neden geleceği değiştirmek değil de geçmişi değiştirmeyi tercih ediyor? Aslında durum çok basit geleceği değiştirmek genelde herhangi bir topluluk için yapılan bir şeydir fakat geçmiş ise sadece kendi çıkarının bulunabileceği değişikliklerin bulunduğu bir opsiyon. Şu an söylediklerime göre size geçmişi değiştirmek daha mantıklı geliyor olabilir tabii ki. Ama bir de şu yönden bakın, geçmişte değiştirmek istediğiniz herhangi bir şeyin sonucu yine kötü olabilir fakat gelecek için böyle bir durum söz konusu olmuyor. Peki gelecekte neden bu durum geçerli değil çünkü gelecek için önümüzde 2 seçenek olacak; iyi ya da kötü. ve iyi olan seçeneği seçmek geçmiştekinden daha kolay olduğu için ufak bir rahatlık da olacak yanında. Aynı zamanda olaya biraz da gerçeklik katmak lazım, yani geçmişi değiştirmek geleceği değiştirmektense daha mümkün. Öncelikle şöyle bir düşünün geleceği değiştirmek aslında o kadar da zor değil hatta geçmişi değiştirmek gibi imkansız da değil. Dünya’nın geleceği konusunda birçok uzun vadeli etmenin muhtelif etkilerine dayanarak biyolojik ve jeolojik çıkarımlar yapılabilir. Ve ne kadar konumuzla alakası olmasa bile vikipedi’ye göre insanların yüzde 89.2si gelecek yerine geçmişi değiştirmeyi tercih ediyor. Size başta da bahsettiğim gibi gelecek daha çok toplum konularını içine aldığı için, çoğunluk geçmişi değiştirmeyi tercih eder. Size burada demeye çalıştığım şey ben kendimi değil insanlığı düşünüyorum demek değil tabii ki. Tek kafa yorduğum şey gerçeklik ve inandırıcılık aslında
Sadede gelmek benim düşüncem gelecekle oynamak hakkında eğer bir gün geçmişle oynamamıza izin veren bir mekanizma ya da makine çıkarsa geçmişi de denemek lazım hazır eldeyken. Şöyle bir sonuca baktığımda çıkardığım şeylerden biri gerçekliğin ne kadar büyük bir yeri olduğu oldu. Sonuç için söylemem gereken ise insanların kendi kafalarında kurdukları şeylere göre değişebilen olaylardır bunlar eninde sonunda gerçekliğe bakarsak geleceğe gitmek daha açık olacaktır.
Zaman İdaresi
(Visited 65 times, 1 visits today)