Geçmişin “Geleceği”

Geleceği görebilmeyi mi yoksa geçmişi değiştirebilmeyi mi seçerdiniz? Bana sorarsanız ben geçmişi değiştirebilmeyi tercih ederdim. Evet, belki geleceği görmek bizlere pek çok avantaj sağlayabilir. Kim bilir belki bunların yanında şimdilik imkansız gibi gözüken ihtimalleri de gerçekleştirebiliriz, ancak diğer açıdan bakarsak geçmişte yaşanan yanılmaların önüne geçerek daha büyük bir etki yaratmış olmaz mıyız? Bildiğimiz üzere şu ana kadar insanoğlu tarafından deneyimlenen tam anlamıyla her şey gelecek üzerinde bir iz bırakacaktır. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç şudur ki, geleceği görüp belirsizlikler içinde yaşamaktansa geçmişi değiştirip bir sonuç elde etmek daha yararlı olabilir.

Örnek verecek olursak, Almanya’ya gideceksiniz ve yanınıza pasaportunuzu almanız gerekiyor. Tam koskoca yolu katettikten sonra çantanıza bakıyorsunuz ve pasaport yok. Tüh, unutkanlık başımıza bela oldu! Peki bu durumda, uçağın kaçacağını görmek mi daha yararlı olur yoksa pasaportu unutmayı önlemek mi? Unutmayı engellemek daha doğru bir karar olur dediğinizi duyar gibiyim. Diyelim ki bu aşamayı geçtik, pasaportu aldık ve Almanya’ya gittik. Ama bir dakika… Evin kapısını kilitlemiş miydin? Evde de kimse yok. Ya hırsız girerse ne olacak? Hadi bu seçeneklerden birisi ile günü kurtaralım. Peki ama hangisi ile? Geleceği görmeyi seçersek göreceğimiz tek şey eve hırsız girip girmediği olacak ve girerse de tek çaremiz güzelim tatili çöpe atmak olacak. Çaresiz kalmak zorunda mıyız? Hayır. Diğer ihtimali ele alırsak görmüş oluruz ki ev güvende olacaktır. Tam da kuşku duyduğumuz anda geçmişe dönüp o kapıyı kapattığından emin ol, şimdiden rica ederim.

Tabii ki geleceği görmenin de avantajları yok değil. Bildiğiniz üzere gelecek olanı önceden öğrenirsek hazırlığımızı yapmış oluruz. Açık konuşmak gerekirse, Covid-19 ortaya çıkıp tüm dünyayı etkilemeden çok önce bunu bilseydik, gerekli önlemleri alıp hayatımıza normal bir şekilde devam ederdik. Ancak şu unutulmamalıdır ki, şuan geçmişe gidip Vuhan balık pazarını güvenli bir hale getirirsek tüm bu izolasyonlara ve çabalara gerek kalmaz. Sonuç olarak iki yol da mantıklı ama geçmişi değiştirebilmek daha kolay. Mesela siz sol kulağınızı tutarken sağ elinizi mi kullanırsınız yoksa daha kolay olan yolu, yani sol elinizi mi kullanırsınız? Çoğumuz ikinciyi seçeriz çünkü çok az insan kolay yoldansa zor yolu tercih eder.


Gelgelelim ki verdiğim tüm bu örneklerden de anlaşılacağı üzere iki seçenek de mantıklıdır, yani geleceği görebilmenin de mantıklı tarafları vardir. Lakin geçmişi değiştirebilmenin geleceği etkileyeceğini bildiğimiz için bunun daha kolay olacağını da biliriz. Son olarak , kim bilir belki kolay olanı tercih etmeniz bir gün tatilinizi kurtarabilir.

(Visited 38 times, 1 visits today)