Merhaba benim adım Utkan. Bugün sizlerle “Birey, haklarının korunmadığını düşündüğü bir toplulukta kendi haklarını gözetmek adına kuralları yok sayabilir mi?” konusunu olumlu ve olumsuz taraflarını paylaşmak istiyorum. Bireysel haklar, bireylerin devlet ve diğer bireyler karşısındaki hak ve özgürlükleridir. En temel haklarımız ve özgürlüklerimizden bazıları , yaşama hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğüdür.
Yaşadığımız toplumda, yukarıda saydığım haklardan bir tanesinin veya birden fazlasının korunmadığı bir birey ,bu hakları kazanmak için ne yapmalı yada bu haklar kendisine tekrar verilene kadar beklemeli mi?
Kişi haklarını kazanmak için tabi ki mücadele etmeli ama hukuki yollardan sonuca ulaşmaya çalışmalı. Eğer haklarını geri kazanmak isterken kuralları çiğner ve başka bireylerin haklarını engellerse o toplumda kaos olur çünkü herkes kendi kanun ve kurallarını uygulamaya çalışır. Toplumda kanunsuzluk ve düzensizlik çoğalır. Bir hakkın başladığı yerde başka birisin hakkı sona erer bunu unutmamalıyız.
Olumlu yönleri ise mesela bu kişi tüm toplumun sesi olabilir çünkü diğer hakları kısıtlanmış insanlara umut olabilir. Toplumda aydınlanmaya sebep olur. Kız çocuklarına da eğitim hakkının verilmesinin sağlanmasını örnek olarak verebiliriz.
Sonuç olarak; her özgürlüğün kendine özgü bir sınırı vardır, bu sınırı çok iyi bilmeli ve topluma örnek olacak şekilde yaşamalıyız.