Bazen öyle deneyler ve bilimsel keşifler vardır ki önemli olduğu kadar tehlikelidir de. Bu tehlike bazen bir bireyi bazen bir grubu bazense çok büyük bir topluluğu tehdit edebilir. Peki sizce böylesi büyük bir riski sonrasında dünyanın olumlu etkileyebileceği halde almak yanlış mı? Mesela Henri Bequerel eğer radyoaktiviteyle ilgili pek çok çalışma yapmasaydı belki daha uzun yaşardı ama zamanımızda da pek çok insanın ömründen kısmış olabilirdi. Fakat o vücudunda oluşan yaralara rağmen araştırmasına devam etti ve belki de bu keşfi ile zamanımızda kullandığımız pek çok icadın temelini atmış oldu.
Mesela hastanelerdeki röntgen cihazları veya havaalanlarındaki x-ray cihazları, o bu riski almasaydı ve bu iki yeni elementi icat etmeseydi var olmayacaktı ve kim bilir kanser gibi hastalıklar kaynaklı can kayıpları ne kadar artacaktı. Zamanımızda yapılan ve gelecekte yararlı olabileceği düşünülen pek çok deney var mesela suni organ üretimi. Her ne kadar kulağa kolay bir uygulama gibi gelsede maliyeti bir yana kullanılacağında insan vücudunda pek çok soruna yol açabileceği için pek de kolay olmayabilir. Fakat bilim insanları en azından deniyorlar ve başarılı olması için çabalıyorlar pek çok insanın hayatını kurtaracaklar. Fakat eğer bir hata yaparlarsa belki de yaptıkları hata organın takılacağı ilk insanın hayatına mal olacak. Bence bu konuyla ilgili verilebilecek başka bir örnekte ‘’tall boy’’ yani Hiroshima’ya atılan atom bombasıdır. Biliyorsunuz ki bu bomba binlerce insanı öldürdü ve çok insanda kalıcı hasarlara yol açtı fakat eğer kullanılmamış olsaydı Japonyadaki savaş dahada uzamış ve kayıplar bombanın sebep olduğu ölümlerin çok daha üstünde olurdu çünkü pasifik savaşında Japonların teslim olmaya veya durmaya niyetleri yoktu. Dolayısıyla Amerikalılar da düşmanı hızlı ve tek bir hamlede pes ettirecek ve göz korkutup onları vaz geçirecek bir deneye, Manhattan Projesine başlarlar. Eğer bir hata yapılsaydı bu projede çalışan yaklaşık yüz bin Amerikalı, ve savaşta olan daha on binlerce Japon canından olabilirdi. Fakat başarıya ulaşan bu deney sayesinde büyük ve kanlı bir savaş daha son bulmuştu. Tabi ki bu çok faydalı bir deney değildi fakat bir milletin yok olmasındansa bir şehrin yok olması en az zararla kurtulmanın daha iyi olduğunu düşündürdü insanlara.
Kısaca eğer bir deney risk teşkil ediyorsa fakat faydası daha ağır basıyorsa yapılması en azından denenmesi genellikle daha doğrudur. Ve bu riskli deneyler tarihte var olduğu gibi halen var ve gelecekte de var olmayı sürdürecek.