Dünyada herkes hayata bir pencereden bakar. Kimileri aynı, kimileri farklı pencerelerden… Peki insanlar günümüzde hayatı nasıl algılıyor ve bu pencerelere yöneliyorlar ? Belki de dinlediğimiz müziğin türü bilinçaltımızda, duygu ve davranışlarımızın mimarıdır. İnsan neden müzik dinler hiç düşündünüz mü ? Yapılabilecek başka bir şey yokmuş gibi, insanlar neden bağıra çağıra şarkı söylemeyi seçer? İsterseniz bir göz atalım bu düşündürücü duruma…
Bu konuda bir araştırma yapan Adam J. Lonsdale ve Adrian C. North, araştırmalarının sonucunda müzik dinlemenin 7 sebebi olduğunu öne sürmüşlerdir. Buldukları bu sebepler aşağıdaki gibidir:
1-)Ruh Halini Yönetmek İçin Müzik 5-)Geçmişi Düşünme Aracı Olarak Müzik
2-)Bir İş İle Uğraşırken Arka plan Sesi Olarak Müzik 6-)Keyifli Bir Etkinlik Olarak Müzik
3-)Müzikal Etkinliklere Katılmak için Müzik 7-)Sosyal Etkileşimi Sağlama Aracı Olarak Müzik
4-)Zihni Dağıtmak İçin Müzik
Bu araştırmayla beraber diyebiliriz ki müzik, zihnimizin derinlerindeki cevabı bulmamızı sağlayan anahtarlardan biri. İnsanlar duygularına yön vermek, kendilerini motive etmek için müzik dinliyorlar aslında. Bazı sanatçılar da müziğin kendilerini mutlu ettiğini, neşelendirdiğini ve kendilerini daha iyi hissetmelerini sağladığını anlatıyorlar . Kendi duygularımızı değiştirmek istediğimizde, yaşadığımız duyguların şiddetini arttırmak ya da azaltmak için müziği bir araç olarak görüyoruz. Ayrıca müzik, bir rahatlama, negatif duygularla başa çıkma yöntemi olarak da kullanılıyor. Hangi tür müzik ve duygularla nasıl başa çıkabileceğimiz de çok önemli bir nokta burada.
‘’Müzik eğitiminin uzaysal becerilere etkisini inceleyen önemli bir çalışma olan, Mozart Etkisi’ne göre, Sadece 10 dakika Mozart dinletilen guruplarda bile uzaysal algılama testlerinde %30luk bir başarı artışı sağlanmıştır.’’ Örneğin ‘’Klasik müzik’’… Roma’nın çöküşüyle hayatımıza giren bu müzik türü, dikkati toplamasıyla biliniyor. Bunların yanı sıra yapılan çalışmalarda klasik müzik dinletilen bebeklerin matematik ve sosyal yönlerinin de geliştiğini ispatladı. Yaşadığım çevreden örnek verecek olursam Teyzemin oğlu Alp’ten bahsedebilirim. Alp doğumundan beri klasik müzik ile büyütülen bir çocuk. 7 yaşına bastığında, yaşıtlarından çok önce öğrendi kitap okumayı. Klasik müziğin insan hayatına bu kadar etkili olabileceğini Alp’te gözlemlemiş olduk. Daha sonra 5. sınıfa geldiğinde matematik problemlerine karşı kıvrak zekası ile bulduğu hızlı çözümler bizi şaşırtmaya devam etti. Öğrenilmesi herkes tarafından zor olan konuları çok hızlı bir şekilde beyninde depoluyordu. Biz de yıllarca bu durumun sebebinin Alp’in bebekliğinden itibaren dinlediği klasik müzik olduğunu düşündük çünkü abisi Mert büyütülürken klasik müzik dinletilmemişti ve O da ortalama bir öğrenci olarak eğitim hayatını bitirdi.
Klasik müzik hayatımızdaki onlarca müzik türlerinden sadece bir tanesi. Müziğin türleri, sözleri; bize bazı şeyler öğretir hayata dair. Metal müzik, benim gözümde bir gizlenen haykırıştır… Arabesk, insanın ruhundan çıkan derin bir sızı… Pop müzik, benim için eğlencedir. Caz, dinlenmedir.
Hayatımızda da böyle duygu ve durumları yaşamaktayız fakat galiba müzik, bu duyguların farkına varmamızı sağlıyor. Bütün bunları o anda tecrübe etmemiş olsak bile müziğin asilliği bize bunu hissettirir. Kim bilir belki de yaşadıklarımızın kısa bir senfonisidir aslında müzik…