Müzik bazı duygu ve düşünceleri çoksesli şekilde aktarımıdır ama bana soracak olursanız müzik insanın ruhunu dinlendirdiği bambaşka bir evrendir. Müzik insanın hayatının her evresinde bulunur mesela sıkılmışken ayağınızı yere ritimli ritimli vurmanız , farklı şekilde mırıldanmanız veya nadir de olsa ameliyatlarda bazı doktorların – çoğunlukla cerrahların- müzik dinlediği olur. Bir de hayatı tamamen müzik üzerine kurulmuş insanlar da vardır. Müziğin insanlar üzerindeki etkisine bakacak olursak bilimsel olarak beyin dalgalarını yavaşlatabilme ve düzenleyebilme , nefes alış verişini iyi yönde etkileme , hafızayı ve öğrenmeyi güçlendirme , strese bağlı hormonları dengeleyebilme yeteneğine sahiptir. Bana verdiği duygular ise kelimelerle kolayca anlatılabilecek bir konu değildir. Ben babamla metal müzik dinlediğimde kopuyorum bu hayattan başka yerlere gidiyorum kendimi şarkıyı çalanlarla beraber hissediyorum. Müzik evrensel bir dil olduğu için herkes dinlediği müzik tarzından aynı düşünceleri alır ve şarkının o konu üzerinde durduğunu anlar.
Farklı müzik türleri beyinde ve doğal olarak insan psikolojisinde farklı etkiler yaratır. Bir sürü insan metal müziğin depresif ve çok gürültülü sinir bozucu diye düşünür ama metal müzik stresi ve depresyonu azaltmaya birebirdir , metal müzik yüksek beyin fırtınası ve şarkı içindeki bağırışlardan bunun yanı sıra müziğin temposu ve davul vuruşlarından dolayı beynimizin içerisindeki stres hormonlarına adeta patla artık der gibi sinyal yollar. Klasik müzik dinleyenine zevk ve rahatlama hissi veren dopamin hormonunun salgılanmasına neden olur ayrıca klasik müzik bazı müzik türleri gibi tekrar etmediğinden mütevellit farklı fikirler ortaya çıkarır. 1993’te yapılan ” Mozart Etkisi ” adı verilen çalışmada bebeklerin klasik müzik dinleyerek daha akıllı olabileceklerini keşfetmişlerdir ayrıca kalp krizi ve inme riski taşıyan hastalara da fizyolojik olarak iyi geldiği öğrenilmiştir. Pop , rap ve country tarzı müziklerin benzer özellikleri vardır ancak bu tip müzik tarzları diğerlerine nazaran kötü özellikleri vardır. Bu tip müziklerde sözler kolayca ezberlenebildiği için kafanızın içinde sürekli bu şarkılar dolaşır o yüzden dikkat dağınıklığına yol açar. Caz ve blues tarzında olan müzikler ise ezberleme yeteneklerinde gelişmeler ve bu müzik türleriyle haşır neşir olan insanların diğer insanlarla olan iletişimde yüksek entelektüel seviyelerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Benim için müzik aslında hayat kolaylaştıran bir araç gibi nereye gidersem benimle oraya gelecek bir araç. Müzik babam ve ben için hayat kurtarıcı bir evren metal müzikte kafa sallamak , pop müzikte şarkıyı bağıra bağıra söylemek , caz veya blues müzikte Louis Armstrong gibi trompet ya da Wes Montgomery gibi gitar çalmak istemek hayatın en zevkli ve eğlenceli anlarından. Belki bir gün konserlerine gitmeyi hatta ve hatta onlarla çalmayı çok isterim. Müzik hayatın her yerinde ve derdimize derman sen yeter ki sana derman olacak müzik türünü bul.