İnternetteki Anonimlik

İnternet 20. yüzyılın dünyayı en etkileyen icatlardan biri olduğu çok konuşulan bir konudur. Başta çok kısıtlı bir kullanıma sahipken yavaş yavaş halka açıldı. Günümüzde internet, internet sağlayıcısına sahip herkes tarafından kullanlabilir. İnternet günümüzün her yerinde dolaylı ya da doğrudan etkisini görebiliriz. İnternetle birlikte bilgi paylaşımı ve erişimi, haberleşme, eğlence gibi birçok alanda büyük değişiklikler olmuştur.

İnternette çeşitli sitelerde insanlar sorular soruyor, tartışıyor ve sohbet ediyor ve bu tür sitelere sosyal medya denir. 2019’da sosyal medyayı günlük 3 milyardan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyordu. Bu sayı 2015’de 2 milyardı. Uzmanlar zamanla artan nüfus ve artan internet erişimi ile yakın zamanda 4 milyarı geçebileceğini tahmin ediyor.

İnternet kullanılırken, bence, en önemli şey gizlilik. İnterneti kullanan insanlar, internet sağlayıcıları, kullanılan işletim sistemi ve yazılımlar sizin bilgileriniz “çalınabilir”, bunlar size karşı kullanılabilir. Ayrıca sizin paylaşacağınız bir olay bir eylem sizi evsiz bile bırakabilir. Şirketlere her yıl kullanıcıların bilgileri çalma, satma hakkında cezalar veriliyor. Anonimlik kavramı kalmıyor.

Anonim Türkçe’de adı sanı bilinmeyen ifadesi ile anlatılır. Dijital dünyada belirlenemeyen kullanıcı da olarak bilinir. Hatta “Anonymous” isimli bir hacker grubu bile var. Bunlar internette bir forumda tanışan anonim kişilere sahip insanlardan oluşuyor. Neyse, bazı insanlar internetteki anonimliliğinden o kadar endişeli ki internete olan temasını minimalize etmişlerdir. Aslında o kadar etkili bir çözüm olmasa da gayet doğru bir şey. Çünkü internetle temasımız olduğu sürece yani kullandığımız sürece internete bir parçamızı veriyoruz. Günümüzde ise bunu yapmak teknik olarak imkansız. Pandemi ile birlikte de online eğitim, sanal iş vs. yüzünden internetle olan temasımızı azaltamayız.

Bu soruna birçok çözüm var. Fakat biraz fedakarlık gerektiriyorlar. VPN diğer adıyla Sanal Özel Ağ sizin konumunuzu farklı gösterip size, adı üstünde, sanal bir özel ağ oluşturuyor. Sizin takip edilmenizi engelliyor. Ancak çok fazla internet hızı isteyen bir şey. Çünkü internet hızının büyük bir kısmını harcıyor. Ayrıca diyelim sizi Avrupa’daki bir sunucuya bağladı. Bilginiz 1000km kadar yol alması gerekir. Hızlı VPN’ler ise çok pahalı. Bence alışveriş gibi bazı önemli bilgi gerektiren eylemlerde kullanılması gerekilir.

Bazı özel anti-virüsler de işlevli olabilir. Sizin kişisel şeylerinize erişildiği an uyarı

erebilecek türden. Mesela web kamerasının kullanımında sizi uyaracaktır. Ayrıca internette gezinirken çerezlerin erişimini de kısıtlayacaktır. Çerezler bir websitesini kullanırken o sitenin sizin bilgileriniz takip eder, kayıt eder.

    Peki kurallandırma olmalı mıdır?

 

                Bence hayır çünkü zaten kurallar var gibi. Ancak bunlar çok sıkı değil. Daha fazla sıkılaştırılması iyi olur. Çünkü geçen sene şirketler bilgilerimizi satarak her saniye 450$ kazandı. Ayrıca Facebook’a olan şeyi hatırlamayan yoktur. Facebook bilgiyi 3. Kişiye satarak baya para kazanmıştı ve CEO’su uzun süren davalarla mücadele etmişti. Google

İnternetteki kullanıcı anonimliği zaman geçirirken olması gereken çok önemli birşey. Kişilerin kendilerini ifade ederken anonim olmaları onun gerçek kimliğinin zarar görmesini korur. Birisi Twitter’da İzmir’de olan depremi İzmir’deki insanlara iyi ki olmuş dercesine Tweet atmıştı. Çok tepki alınca hesabı Twitter tarafından anonim yapıldı. Bu sadece her gün yaşanan onlarca olaydan bir örnek.

Sonuç olarak, internetteki anonimlik hakkında bazı düzenlemeler gerekli. Çoğu kişi yaptığı yorumlamalardan dolayı çok tepki çekiyor, şirketler bilgilerimizi topluyor. Kişilerin bilgileri onların güvenliğinin temeli ve bunun çalınması büyük felaketlere yol açabilir.

(Visited 31 times, 1 visits today)