Başarının Cinsiyeti Yoktur

Öğrencilerin cinsiyetlerine göre başarı oranlarının kamuoyuna paylaşıldığı bir dünya düşünün. Sizce bu öğrencilerin eğitim hayatını ve motivasyonlarını olumlu mu olumsuz mu etkiler? Eğer bana soracak olursanız kesinlikle olumsuz etkiler.

Her şeyden önce öğrencilerin başarı oranlarını cinsiyetlerine göre ayırıp kamu oyuna sunmak cinsiyetçiliğe girer. Her ne olursa olsun kadın ve erkek arasında ayrımcılık yapılmamalıdır. Günümüzde maalesef dünyanın her bir yanında kadın erkek arasında ayrım yapılmakta. İnsanlar kadınların narin oldukları için güç gerektiren işleri beceremeyeceği, kadın olduğu için bazı işlerin üstesinden tek başına gelemeyeceklerini söylüyorlar. Mesela kadınlara ‘kadın evde durup ev işi yapacak’ , ‘kadın annelik yapacak’ gibi başlıklar veriliyor. Bu hem cinsiyetçilik hemde kadını aşağılamaya girer. Her kadın kendi isteğine bağlı olarak hem anne olabilir, hem bir kariyer yürütebilir hemde kendi hobileri yapabilir. Kadınlar üzerinde böyle bir algı oluşturmak aynı zamanda erkek tarafının eve para getirmek zorunda olduğu baskısınıda arttırır.

Kadınlara yapılan ayrımcılık kadar baskın olmasa bile günümüzde bazı konularda erkeklerede ayrımcılık söz konusu olabiliyor. Örneğin, bazı insanlar kız rengi olduğu için erkeklerin en sevdiği rengin pembe veya mor olamayacağını diretiyorlar. Sizce renklerin cinsiyeti olabilir mi? Bu konuya başka bir örnek verecek olursam bazı toplumların erkeklerim moda tasarımı veya dikiş nakış işleriyle uğraşmasının yanlış olduğunu düşünüyorlar. Fakat aynı kadınlar gibi erkeklerde istediği işi yapabilirler. İnsanları cinsiyetlerine göre yargılamak ve başkalarından ayırmak yapılabilcek en kötü şeylerden biri bence.

Konumuza dönecek olursak, öğrencilerin derslerdeki başarı oranını cinsiyetlere ayırarak kamuoyuna sunmak kesinlikle yanlış bir davranştır. Bunun sonucunda başarı seviyesi düşük olan taraf derse veya konuya karşı olan motivasyonunu kaybedebilir ve o dalda başarılı olamayacağını düşünüp hayal kırıklığına uğrayabilir. Aynı işlerin, renklerin, düşüncelerin cinsiyetleri olmadığı gibi eğitim ve başarı oranlarınında bir cinsiyeti yoktur. Bir bireyin bir derste ne kadar iyi veya kötü olduğunu cinsiyeti belirlemez, belirleyemez. Elbette herkesin zayıf noktaları veya anlayamadığı dersler ve konular olabilir fakat bunun sebebini cinsiyetleri olarak gösterip herkesin önüne sunmak yanlış bir harekettir. Bu davranış aynı zamanda yüksek oranda kız çocuklarının eğitime bakış açısını değiştirebilir. Hala bir kaç ülkede kız çocukları okula gitmez evde kalıp ev işi yapar gibi bir anlayış olduğundan dolayı eğer başarısız cinsiyet kadınlar olursa bu düşüncenin büyümesine sebep olabilir.

Eğer toparlayak olursam, öğrencilerin eğitim alanındaki başarılarını cinsiyete göre ayırıp herkesin görebileceği bir platforma koymak bence büyük bir cinsiyetçilik örneğidir ve öğrencilerin motivasyonunun düşmesine ve gururlarının kırılmasına sebep olur.

(Visited 82 times, 1 visits today)