Unutmamak mı Yorulmamak mı

İnsanlar, tarihin başlangıcından beri bu iki sorunu yok etmeye çalışmışlardır. Unutmayı, kağıdı icat ederek; yorulmayı, makineler icat ederek bir nebze azaltabilmişlerdir. Peki hangisi olmasa daha iyi olurdu, unutmak mı yorulmak mı? Bence kısa süreli yorulmalardansa, insanlığı ileriye taşıyacak olan fikirlerin unutulmaması daha önemlidir. Siz de böyle düşünmüyor musunuz?

Öncelikle unutmanın kurbanı olan düşünmeyle; yorulmanın başladığı yeri, kas gücünü karşılaştıralım. Hepimiz biliriz ki, yüzyıllardır beyin gücüne önem verildiği gözlenmiştir. Buna örnek olarak Osmanlı Devleti’nde eğitim ve icatlara önem verilmiştir. Bu da Osmanlı Devleti’ne güç kazandırmış, üç farklı kıtada hakimiyet kurmasına neden olmuştur. Osmanlı, ilk dönemlerinde pek güçlü değildi. Diğer beylikleri politika ile etkisi altına aldı. Buradan yola çıkılarak söylenilebilir ki, beyin gücü kas gücüne kıyasla daha önemlidir.Yani unutmamak, yorulmamaktan daha yararlı olabilir.

Rivayetlere göre Lokman Hekim, bir gün ölümsüzlüğün formülünü bulmuştur. Lakin, sonraki gün bunu unutmuştur. Bana sorarsanız, Lokman Hekim ölümsüzlüğün sırrını unutmasaydı insanlık şuan çok daha gelişmiş olabilirdi. Ayrıca, bilim dünyasında birçok benzer örnek vardır. Çünkü kısa süreli hafızanın yeterince güçlü olmaması,unutkanlık, bir anda aklımıza gelen fikirlerin ölmesine neden olabiliyor. Bunu hepimiz yaşamışızdır. Ben özellikle proje ödevlerinde fikirlerimi ve ne yazacağımı unutuyorum bu nedenle unutmamak benim için daha yararlı olur. Ki bu sorun neredeyse hepimiz için kötü birer deneyimdir. Bu konuda bir örnek ise geçen sene yaşadığım başarısızlıktır. Matematik dersinden birkaç ödevimi yapamamıştım -daha doğrusu yapmayı unutmuştum- ve sınavda benzer soru tipleri sorulmuştu. Bu soru tipinde de çok başarılı olduğum söylenemez. Sonuç olarak sınavı yapamamıştım. Ancak eğer ödevi unutmasaydım, sınavdan çok daha iyi bir not alabilirdim.

Bu duruma felsefe ile bakarsak sonuç yine aynı olur. “İnsan düşünen bir hayvandır” demiştir Aristoteles. Hayvanlardan farkımız da bu değil midir zaten? Düşünebilmek ve unutmamak. Örneğin, bazı söylentilere göre bazı balık türlerinin hafızaları birkaç saniyede bir yenilenir. Ancak insanlarda öyle değildir. Yani varoluş maksadımız da budur. Ayrıca bazı felsefecilere göre insanı tanrıdan ayıran durum yorulmasıdır. Tüm bu durumlar ele alındığında, unutmamayı seçmek yorulmamayı seçmekten daha mantıklı değil midir?

Yorulmamak, robotlar yaparak yani ancak yeni fikirler üreterek mümkündür. Bunun için ise unutmamak daha çok yardımcı olur. Evet yorulmak hiç birimizin sevmediği bir durumdur ve bizi rahatsız eder ancak unutmamak yerine yorulmamayı seçmek sizcede mantığa aykırı değil midir? İşte ben de bu yüzden unutmamayı seçerdim

(Visited 55 times, 1 visits today)