Yapay Zekanın Kontrolü

”Yapay zekayı kimin nasıl kontrol ettiği insanoğlunun karşılaşacağı en büyük tehlikedir.” demiş Elon Musk. Çok doğru bir düşünce. Neden mi dersiniz?

Yapay zeka iyi amaçla kullanılırsa insanoğluna çok yardımcı olabilir ancak olur da kötü insanların eline geçerse insanoğlunun sonunu getirebilecek ölümcül bir silaha dönüşebilir. Belki bazı filmlerde görmüşsünüzdür, yapay zekalar robotlara aktarılarak neredeyse ölümsüz birer askerlere dönüştürüyorlardı. Bunun gibi olaylar yapay zekanın kontrolü kötü insanların eline geçerse olabilecek şeylerdir.

Ayrıca yapay zeka uluslararası barışı da tehlikeye atabilir. Bu konuda Elon Musk ”Yapay Zeka alanındaki üstünlük yarışı bence Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açacak” dedi. Bu konu hakkında Birleşmiş Milletlerin de bir çalışması var. Birleşmiş Milletler bu tür silahlara(yapay zeka kullanılan)uluslararası yasak konması talebiyle yazılan açık mektuba imza kampanyası başlatmıştı. Bu kampanyaya 116 kişi-Elon Musk da bu kişilerden biri- imzasını atmıştı. Bu açık mektupta yapay zeka teknolojisinin silahlarda kullanılmasına karşı çıkılıyor. Elon Musk’ın da içinde olduğu bazı insanlar yapay zekanın silahlarda kullanılmasının 3.Dünya Savaşı’nı çıkaracağını bile savunuyor. Bazı ülkeler yapay zeka teknolojisini askeri amaçla kullanmak üzere milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmaya başladı bile. Bu alandaki en büyük yatırımı şu ana kadar Çin yaptı.Çin,2030’da 1,4 trilyon dolarlık bir endüstri hedefliyor. Çin dışında birçok ülke de yavaş yavaş yapay zeka teknolojisine yatırımlar yapmaya başlıyor.

Yapay zekanın kötü kullanımı sadece askeri alanda değil. Bazı şirketler insan yerine robotları çalıştırıyor ve bu yüzden de işsizlik oranı giderek artıyor. Çin merkezli Changying Precision Technology şirketi çalışanlarının %90’ını robotlarla değiştirdi. Bu değişiklik firmanın üretim kapasitesinin %250 artırdığı için bir sonraki aşamada insan çalışanların sayısını minimuma indireceğini açıkladı. Bununla birlikte birçok şirket de çalışanlarını robotlarla değiştirmeyi planlıyor. Foxconn’un 2016 yılında çalışanlarının 60.000 ‘inin robotlarla yer değiştirmesi de buna diğer bir örnek. Foxconn önümüzdeki yıllarda robot işçi sayısını 1.000.000 a çıkarmayı planlıyor. Robotlar üretimde insanların yerini alarak birçok insanı işsiz bıraktı. Ancak bunu bizim lehimize kullanmak bize kalmış. Robotların yerini aldığı işsiz kalan insanlara devlet yeni iş olanakları sağlayabilir, bu sadece bir aileyi aç kalmaktan kurtarmaktan ibaret değil. Yeni iş imkanları aynı zamanda insanoğlunun gelişme hızını artıracaktır.

Özetlemek gerekirse, yapay zekanın kontrolünün kimde olduğuna bağlı olarak iyi veya kötü sonuçlar doğurabilir. Ama bunu nasıl kontrol edeceğimiz bize kalmış. Kötü yönde kullanarak insanlığın sonunu getirebiliriz ya da iyi yönde kullanarak insanlığın gelişimi için kullanabiliriz.

 

 

(Visited 63 times, 1 visits today)