Ailelerin Eğitimi

Çocuklarımız bizim için çok kıymetlidir. İleride ülkemiz için çalışacak, gelecek kuşakları  onlar şekillendirecekler. Peki yaptıkları her şeyin bize etkisinin olacağı gelecek nesilleri iyi yetiştirebiliyor muyuz? Çocukların gelişiminde çok büyük etkisi olan aileler, çocuk yetiştirmek için gerekli donanıma sahip midir yoksa bir eğitime tabi tutulmalılar mı?

Nasıl ki her isteyen bir doktor veya öğretmen olamıyor ve bir eğitimden geçmeleri gerekiyorsa bence çocuk yetiştirebilmek için de ailelerin eğitim alması şart. Sonuçta bir çocuğun eğitimi evde başlar. Ona nerede nasıl davranması gerektiğini, belli kurallar çerçevesinde neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretecek kişiler o çocuğun ebeveynleridir. İnsanlarla iletişimi, faydalı şeyler yapmayı ve hayatımızda işimize yarayacak birçok şeyi ailemizden öğreniriz. Yapılan araştırmalara göre çocukların büyürken ailelerini model alıp onları taklit ettikleri de bilinmekte. Belli bir yaşa gelip karakteri oturmaya başlayana kadar bu taklit süreci devam ediyor. Bu nedenle ailede alınan ilk eğitim çocukların hayatında büyük önem taşıyor.

Ailelere verilecek eğitimin kalitesi de çok önemli. Bu eğitimde çocuklarının davranışlarının nedenlerini anlama, onlara iyi ve doğru şeyler öğretebilme, çocuk eğitiminde aileler tarafından yapılan yanlışlar ve bu yanlışların çocuğu nasıl etkileyebileceği gibi konular öğretilmeli ve ebeveynin kendisinde olup çocuğa istemeden de olsa öğretebileceği şeyler de düzeltilmeli. Kısacası eğitim sonucunda aileler bir sorun yaşamadan çocuk yetiştirebilecek bir durumda olmalı ve yetiştirdikleri çocuk da toplum düzenini bozacak davranışlara meyilli olmamalı.

Hırsızlığı, yalan söylemeyi, başkalarına zarar vermeyi normal karşılayan bir aile düşünün. Bu aile sizce değer yargılarını bilen ve ileride insanlığa faydalı olabilecek bireyler yetiştirebilir mi? Çocuk, ailesi bu tür şeyleri onayladığı ve belki de yaptığı için onları örnek alacak ve onlara benzemek için elinden geleni yapacak. Okula başladığında ise bunların kötü olduğunu öğrendiğinde nasıl kabul etmesini bekleyebiliriz ki? Sonuçta kimse ailesinin kötülenmesini, yaptıklarının yanlış olduğunu söylenmesini sevmez ve bu durum o ve sınıf arkadaşları arasında sorunlara neden olabilir. İleri dönemde ise eğer bir önlem alınmazsa çocuk bir suçlu olarak hayatına devam etmek zorunda kalabilir.  Veya şiddete meyilli ve her gün şiddetli bir kavganın olduğu bir ailede çocuk nasıl psikolojik sorunlar yaşamadan büyüyebilir? Eğer ki ona da şiddet uygulandıysa çocuk hırsını başka şeylerden çıkarmaya çalışıp çevresindekilere zarar verebilir. Büyüyünce de hem kendine hem de topluma zararlı bir birey olabilir.

Bu gibi nedenlerden dolayı aileler çocuk sahibi olmadan önce iyi bir eğitim almalı ve çocuğunu iyi bir şekilde yetiştirebilecek niteliklere sahip olmalı ki gelecek kuşaklar sağlıklı bir şekilde büyüyüp olumlu bir şekilde gelişmeye devam etsin. Atamız ise bu konuyu çok güzel bir şekilde açıklamıştır: “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”

(Visited 46 times, 1 visits today)