Elon musk son zamanlarda birçok kişi bu ismi duymuştur. Birçok kişiye göre 21. yüzyıllın önünde bir insan. Kaçımız marsı kolonileştirmeyi düşündü ki? Şimdi son zamanlarda gündem olan bir habere gelelim ‘neuralink‘. Birçoğumuz bu kelimeyi daha önce duymuştuk. Hiç duymayanlar için bu proje bilim kurgu fimlerindende gördüğümüz beynimizi yapay zekaya bağlamayı amaçlanıyor diyebibiliriz. Elon musk yapay zekadan haklı olarak korkan ve insanlığın sonunu yapay zekadan gelebileceğini söyleyen bir adam. Yanlış da düşünüyor sayılmaz.
Yapay zeka aynanda birçok şeye bakabilir. Sokakta ki kameralar,bütün dijital ortamdaki bilgilerimiz …. Kaçımız telefonumuzla her yere gitmiyomuyuz zaten? Her insana 1 kez olmuştur telefonunuzun yanında veya bilgisayarınızın yanında bir şeyden bahsederken araba,telefon vb. şeylerden bahsederken 1,2 saat geçmeden bir bakmışsınız ki bütün o konuştuklarınız reklam olarak geri dönmüş size ne kadar da tesadüf öyle değil mi? Sizce arkada ki insanlar mı dinliyor sizi?
Ben size açıklıyım “Big Data” , “Büyük veri” kavramını bir yerde görmüşsünüzdür geleceğin en büyük iş alanlarından birisi olarak görülüyor. Peki “Büyük Veri” ne biliyor musunuz? Bütün bilgilerimizin ama bütün bilgilerimizin bir alanda toplanması ve o toplanılan bilgilerin kuantum bilgisayarlar ve yapay zeka sayesinde işlenmesidir. Bu sayede ne konuştuysanız o konuştuğunuzla ilgili reklam çıkıyor. Yapay zekanın da Hayatımıza girdiği en büyük kısım bu. Tabi ki birçok insanın bundan haberi olamayacağı da ayrı bir konu.
Sizce herşeyimizi bilen bir yapay zeka kendinin varlığını anlarsa ne olur? Ben yapay zekayım ,beni insanlar oluşturdu ve bunun gibi birçok şeyi bilen bir yapay zekanın napıcağını hiçbir insanın doğru tahmin edemez. İnsanlarında korktuğu şeylerden birisi bu bu yapay zekanın ne olucağını daha çok geliştirirsek ne yapıcağını kimse bilmeden geliştirmeye devam ediyorlar. Şimdi asıl soru gündelik yaşamımızda gördüğümüz yapay zekayı kontrol ediyor? Yapay zekanın kendisi? Çok zengin insanlar? Bunu bizim gibi sırada insanlar ömrümüzün sonuna kadar hiç öğrenemeyebiliriz. Elon muskta şöyle diyor “Yapay zekâyı kimin nasıl kontrol ettiği insanoğlunun karşılaşacağı en büyük tehlikedir,” benim düşünceme göre de elon musk doğru söylüyor.
Kimin ne kontrol ettiğini bilmememiz bizim çok büyük zararımızı daha öncede belirttiğim gibi ne olduğunu ne olacağını bilmiyoruz ne yapacaklarını bilmiyoruz şu anki yapay zekayı yönetenlerin. Yapay zekanın birisi tarafından yönetildiğini de bilmiyoruz . Sadece teorilerimizle bir şeyler üretmeye çalışıyoruz.
Şimdi size bir hikaye anlatacağım. Bir satranç oyununda o zamanın dünya şampiyonu (1996) Garry Kasparov ve karşısın da o zamanın en zeki yapay zekası Deep Blue var. Bu arada satranç dediğimiz şey sonsuz oyunlar kombinidir. Kimsenin o bütün satranç varyasyonlarını,satranç oyunlarını görebilecek kadar ömrü yok. Bunu şöyle izah ediyim satrançtaki olası hamle kombinasyonu sayısının, evrendeki yıldız sayısından fazla olduğu söylenir. Bir rivayete göre de toplam atom sayısından fazladır. Şöyle bir sayısal veride var satrancın ilk dört hamlesinin kombinasyon sayısı yaklaşık olarak 320 milyar dır. İlk on kombinasyon sayısı ise yaklaşık 170 oktilyondur. Ne kadar garip öyle değil mi. Biçok kişinin daha önce hiç duymadığı bir sayı. Bunu şöyle açıklaya bilirim . Çok dağılmadan hikayemize gelirsek bilin bakalım o satranç maçınını kim aldı. Birçoğumuzun doğru bildiğine eminim , tabi ki deep blue aldı. Saniyede binlerce hamle hesaplayabilen bu yapay zekanın karşısında hiçbir insan beyni karşı koyamaz. Siz siz olun beyninizi bir yapay zekaya teslim etmeyin….