Voleybol Nedir? Nasıl Oynanır?

Bu yazımda sizlere voleybol sporunu anlatacağım.

Voleybol takımının kadrosu yedeklerle birlikte en fazla 14 kişi olabilir. Voleybol saha içinde liberoyla birlikte yedi kişi ile oynanır. Oyunun amacı sahayı ikiye bölen filenin üstünden topu karşı takımın sahasına düşürmektir.Voleybol sahası numaralara ayrılır. Sağ arka taraftan sola doğru sıralayacak olursak 1,6,5,4,3,2 şeklinde sıralanır.1,6,5 üçlüsü arka tarafta 4,3,2 üçlüsü ön tarafta bulunur.Voleybol sahasının eni dokuz metre, boyu on sekiz metredir.Saha çizgileri beyaz ve kalınlıkları beş santimetredir. Oyun zemini parkeden ya da özel kauçuktan yapılır. Voleybol filesinin yüksekliği erkeklerde iki metre kırk üç santimetre,kadınlarda iki metre yirmi dört santimetredir. File direkleri iki metre elli beş santimetredir ve ayarlanabilir özelliğe sahiptir.Yan sınırları belirleyen ve fileye takılan antenler bir metre otuz santimetredir.

Voleybolda dört tane mevki vardır. Bunlar smaçör pasör, libero ve orta oyuncudur. Oyun esnasında sahada altı kişi bulunur. Libero ile orta oyuncular daima iletişim içinde olurlar.İki numaradan bir numaraya gelen orta oyuncu servis atar ve sayı karşı takıma geçince orta oyuncu oyundan çıkar yerine libero girer. Libero dört numaraya geldiğinde ise libero çıkar,orta oyuncu oyuna girer.

Bir takım topa en fazla üç kez dokunabilir. Eğer üçten fazla dokunulursa sayı karşı takıma verilir.Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurulabilir. Molalar otuz saniye sürer.Her setin sekizinci ve on altıncı sayılarında teknik mola yapılır. Takımların setlerde ikişer mola hakları vardır.

Voleybol maçı en fazla beş set sürebilir. Üç set alan takım maçı kazanır.Bir set yirmi beş sayıdan oluşur.Ancak 24-24 olduğunda set yirmi altıya uzar. Eğer eşitlik yine bozulmazsa fark ikiye çıkana kadar set devam eder. Beşinci set on beşte biter. Eğer bir takım sayı aldıysa servise gelen kişi sayı kaybedene kadar servis atmaya devam eder. Liberonun formasının rengi takım arkadaşlarının formasının renginden farklıdır.Antrenörlerin her sette en fazla altı değişiklik yapma hakları vardır.

Voleybolda manşet almak için kollar birleştirilip öne doğru uzatılır.İyi bir manşet alabilmek için vücudumuz topa tam dönük olmalı ve ayak hareketlerine dikkat etmeliyiz.Eğer servisinizin iyi olmasını istiyorsanız kolunuzu doksan derece açmalısınız.Topu havaya attığınızda topun üstüne veya altına değil tam yüzüne vurmalısınız.Eğer topunuzun falso kazanmasını istiyorsanız kolunuz topla birlikte gitmemeli.Topa vurup geri çekmelisiniz. Servisinizin iyi olması için en önemli kural topu iyi atmanızdır.Top atışını ayarlamak için şu teknik kullanılabilir:Topa vurmayacak gibi düşünürsek top ayak uçlarınıza düşmeli. Servisten sayı almak isterseniz bir başka yöntem de servisi manşeti zayıf olan oyuncuyu tespit edip ona atmaktır.Servisten sayı kaybetmenize neden olabilecek 3 kural vardır.Birincisi çizgiye basmamalısınız. İkincisi topu fileye takmamalısınız. Üçüncüsü de auta atmamalısınız.

Bloğa hazırlanırken elleriniz yan yana ve göğüs hizasında bulunmalıdır. Karşı takımın smaçörü smaç vururken top takip edilerek ellerimizi olabildiğince yukarı uzatarak sıçranmalıdır. Smaç vurmak en çok istenen ama en zor yapılan harekettir. Top pasörün elinden çıktıktan sonra adımlama yaparak topu en üst noktada yakalamalı ve karşı sahaya göndermeliyiz. Bu adımlama sağ elini kullananlarda sol-sağ-sol şeklinde sol elini kullananlarda sağ-sol-sağ şeklindedir. Pas atmak kolay gibi görünse de o kadar da kolay değildir. Topa doğru yükseklik kazandırılıp doğru noktaya gönderilmelidir. Parmak pas atarken ellerimizin işaret ve baş parmakları üçgen şeklini almalıdır ve topa yumuşak bir dokunuş yapılmalıdır. Voleybol her ne kadar bazı kişiler için kolay ve gereksiz bir spor olarak düşünülse de bence asla öyle değil.

(Visited 312 times, 1 visits today)