Bilindiği gibi ortalıkta dolaşan ölümcül virüs bütün dünyada etkisini göstermeyi başarmış durumda. Hayatımızdaki her alanı etkilediği gibi öğrencilerin eğitim hayatını da büyük bir oranda etkilemiştir. Öğrencilerin eğitimlerine daha güvende devam etmeleri için de uzaktan eğitim programına geçilmiştir. Elbette avantaj ve dezavantajları olan bu eğitimin önümüzdeki süreçlerde belirli aralıklarda devam ettirilmesi gerektiği savunuluyor.
Etrafta virüs varken öğrencilerin okula gitmesi yapılabilecek en kötü karar olduğundan uzaktan eğitime geçilmiştir. Böylelikle öğrenciler hem virüsten korunabilir hem de eğitimlerine devam edebilirler. Hem evde dinlenip hem de oldukça kısa ama etkili derslere girmek öğrencilerin üstlerindeki okul stresini atmalarına yol açar. Fakat öğrenciler evde dinlenirken aynı şey öğretmenler için pek söz konusu olmaz. Günde 4 saat derse girip ardından da konu anlatım vidyoları çekmek onlar için pek kolay olmayabilir. Ama günün sonunda herkes evde olur ve virüsü dert etmek zorunda kalmazlar. Sonuçta eğitimden önce gelen husus da sağlıktır. Uzaktan eğitimin bu pozitif yanlarından başka bir de negatif yanları vardır tabiki.
Varsayalım ki virüsün bittiği söyleniyor ve artık karantina da bir son buluyor. İsteyen yaştaki herkes artık dışarı çıkabiliyor. Virüs kapabilme riski hala varken kimse dışarı çıkmaya niyetli olmayacaktır. En azından çoğu insan. Böyle olunca da zorunlu olarak uzaktan eğitim bir süreliğine daha devam edecektir. Fakat bu kadar uzun zaman evde kalıp bir de ders dinlemek bazı öğrenciler için zor olabilir. Böyle bir olay olunca da belki potansiyeli olan öğrenciler derslerinde kötü yapacaklar. Ama bunu değiştirecek birşey olmayacak. Ayrıca bir süre sonra derslerin verimliliği de azalacaktır. Sonuçta örneğin bütün gün boyunca evde olan bir öğretmen nasıl öğretmek için bir pozitiflik ya da enerji bulabilsin ki? Ya da hiç dışarı çıkamayan en azından hava alamayan bir öğrenci nasıl bunalmadan dinlesin ki dersi?
Uzaktan eğitimin kişiye kattıkları ve kişiden aldıkları birçok şey vardır. Örneğin uzaktan eğitimle öğrenci normalde geride kalabileceği bir konuyu evden kolaylıkla öğrenmiş oluyor. Üstelik öğrencinin pek bir efor sarf etmesine de gerek kalmıyor. Önüne bilgisayarını açıp izlemek ve not almaktan başka yapacağı birşey olmuyor. Uzaktan eğitimin kötü özelliğiyse yüz yüze işlenen dersler kadar etkili olmuyor. Ciddiyet normalde sınıftaykenki kadar maalesef sağlanamıyor. Bu da bir süre sonra öğrencilerin konuyu çok iyi anlayamamalarına yol açıyor.
Sonuç olarak uzaktan eğitimin bir süreliğine işe yaraması hep işe yarayacağı anlamına gelmez