Günümüzde çoğu üniversitede öğrenciler tek bir dala yönlendiriliyor ve kendilerini sadece o alanda geliştirmeleri isteniyor. Öğrenciler de kendi seçtikleri alan ne ise sadece o alana yoğunlaşıp sadece o alanda kendilerini geliştiriyor, geliştirebiliyorlar. Bu durumda doktor olmak isteyen öğrenciler sadece kendilerini doktorluk alanında geliştirirken mimar olmak isteyen bir öğrenci de kendini sadece mimarlık alanında geliştiriyor. Ama eğer bir gün ek olarak başka bir işe gerek duyarlarsa ne olacak? Böyle bir durumda öğrenci, üniversitenin kendisine vermiş olduğu tek alanlık bilgiyle yapmak istediği ikinci işi yapamayacak. Ama eğer öğrencilere sadece tek alanda değil de, almak istedikleri her alanda eğitim verilirse öğrencinin başka alanlarda başarılı olma olasılığı yüksek oranda artar. Örneğin mimar olmak isteyen öğrenci aynı zamanda sportif başarılar da elde etmek istiyorsa, üniversiteler bu öğrenciye imarlık eğitimi verirken ek olarak istediği spor dalında da uzmanlaşabilmesi için fırsat tanıyabilir.
Ek olarak bir öğrenciye birden fazla alanda uzmanlaşma fırsatı vermek, toplumdaki işsizlik oranını da düşürebilir. Çünkü doktor olan ama üniversitesinin verdiği imkanlarla müzik kariyerini de geliştiren bir öğrenci, doktor olarak çalıştığı hastaneden ayrıldığında işsiz kalmak yerine müzik yaparak hayatını idare etmeye devam edebilir. Ayrıca iki ya da daha fazla alanda uzmanlaşan öğrenci aynı anda farklı meslekleri yaparak, hemşirelik ve ressamlık gibi, hem ekonomik alanda kendine yarar sağlayabiilir hem de iki ya da daha fazla alanda kendini geliştirmiş olur. Günümüz şartlarında bir öğrencinin tek başına hayatını sürdürmesi için gerekli olan parayı kişi tek bir meslekle, özellikle de mesleğe yeni başlamış biri için, kazanması çok zor. Bunu başarabilen insanlar hayat şartlarından ve isteklerinden ödün vererek bunları başarabilen insanlar. Ama eğer kişi birden fazla alanda çalışarak para kazanırsa ihtiyaçlarını kendinden ödün vermeden alabilecek seviyeye gelebilir.
Bu durumda üniversiteler de öğrenciye sunulan eğitim çok önemli hale geliyor. Üniversitelerin öğrencilere tek bir alanda baskı yapmak yerine birçok alanda başarılı olmalarını sağlaması gerekiyor. Bunun için çeşitli kulüpler ya da okul dışı etkinlikler yapılabilir ve bu şekilde öğrencilere kendilerini geliştirmeleri için fırsat sunulabilir. Kısaca toparlamak gerekirse üniversite öğrencileri tek bir alanda uzmanlaşmak yerine birçok alanda eğitim alarak birçok alanda uzmanlaşmalı. Çünkü eğer elinizde kendi mesleğinizden başka yapabileceğiniz, kendinizi geliştirdiğiniz bir alan varsa hayatınızın illaki bir yerinde size yardımcı olur, hayatınızda rol oynar. Bu aynı dil bilmek gibi bir şey. Eğer bir dili biliyorsanız hayatınızın herhangi bir yerinde illaki o dili kullanmanız gerekiyor. Bu olmasa bile sıkıştığınız bir anda çevirmenlik yaparak hayatınıza kolaylık sağlayabilirsiniz. Birden fazla alanda uzmanlaşmak da aynı bunun gibi. Bu nedenle üniversite öğrencileri kendilerini istedikleri her alanda geliştirebilmeli ve istedikleri her alanda uzmanlaşabilmeli.