Küresel Sorunların Küresel Olmayan Çözümleri

Bildiğimiz üzere 2019 yılının sonbahar ayının başlarında Avustralya ülkesinde bir yangın başladı. Bu yangın neredeyse 19,8 milyon dönüm arazi gibi devasa bir alanı küle çevirmişken yüzbinlerce hayvanın da canını almıştır. Bunların dışında ise en az 25 insan canını kaybetmiştir. Tüm bu kayıplar oldukça acı verici gözükmesine rağmen bu yangınlarla sadece Avustralya mı uğraşıyor? Bu yangının tüm dünyaya etki etmesi onu küresel bir sorun yapmaz mı peki?

Öncelikle bu haberlere konu olmuş yangını biraz daha açıklayalım. Uzmanlar bu yangının yüksek sıcaklıklar ve uzun sürmüş kuraklıklar nedeniyle ortaya çıktığını söylüyor. Bu yangınların gök gürültülü fırtınaların oluşmasına bunun da daha çok yangının ortaya çıkmasına neden olabileceği söyleniyor. Yangının oldukça yoğun olduğu bölgeler ise Melbourne şehrinin doğusu, Sydney şehrinin doğusu ve Cairns şehri olarak gösteriliyor. Toplam zararın 700 milyon Avustralya doları olduğu düşünülüyor. Peki, neden bu yangınlarla etkili bir şekilde mücadele edilemiyor? Bu sorunun cevabı ise yangının yayılma hızı ve yağmur yağmaması olarak gösteriliyor. Son olarak bu yangın sadece Avustralya’ya etki etmiyor. Bu yüzden bu sorunu küresel bir sorun olarak görmemeli miyiz? Aslında bu durumu açıklayabilecek birkaç düşüncem var.

 İlk olarak Avustralya yangının oluşturduğu karbondioksit bulutları yakın bir zamanda Dünya’nın yarısını turladı. Bu olay bunun sadece Avustralya ile ilgili olmadığını gösterir. Peki diğer ülkeler bu durumda ne yapıyor? Bu soruya cevap vermek ise iç rahatlatıyor zira birçok ülke Avustralya’ya hatırı sayılır derecede yardım etmiş durumda. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İspanya, İngiltere, Fransa, Belçika bu ülkelerden birkaçı. Bu ülkeleri gördüğümüzde durumun o kadar da kötü olmadığını düşünebilirsiniz ancak yardım eden ülkelerin sayısı oldukça az. Eğer sorunun küresel olduğunu düşünecek olursak Avustralya’ya sadece dünya ülkelerinin bir kısmı değil, tüm ülkelerin yardım etmesi beklenir. Nası l olsa bu sorun küresel bir sorun ve hepimiz aynı gezegendeyiz. Eğer her ülke en az 100 itfaiyecisini gönderse idi bu yangın ile uğraşmak aylar sürmezdi. Özetleyecek olursak, Avustralya yangınları global bir sorun ancak çoğu ülke bu sorunu görmemezlikten geliyor ya da yardım etmek istemiyor.

Bu gibi küresel sorunlarda tüm ülkelerin birlik olup olaya müdahale etmesi gerekiyor. Sadece sınırlı sayıdaki ülkenin böyle durumlara yardım etmesi büyük olayların gittikçe büyümesine yol açıyor. Bu yüzden küresel büyüklükteki afetlerin ya da olayların küresel bir şekilde çözüm bulması gerekiyor. Bu sayede hem bazı ülkelerin fazla geri gitmemesini sağlarız hem de böyle durumlarda dünyayı az da olsa dengede tutabiliriz.

(Visited 73 times, 1 visits today)