Boşlukta Madencilik

Hiç  merak ettiniz mi uzay da maden aramayı veya maden çıkarmayı.  Muhtemelen hayır kim düşünür ki biz ne kadar uzaya çıktık da orada maden arayacağız. Bazı insanlar bunun bilim kurgu olduğundan bazıları ise bunun gayet mümkün olduğunu savunuyor.

Uzay madenciliği aslında çok büyük bir şey. Bunun büyük bir şey olduğunu sadece güneş sisteminde bulunan uzay boşluğunda savrulun kayalardan anlayabilirsiniz. Bunların sayısının sadece güneş sisteminde 60 milyon olduğu tahmin ediliyor ki sadece bu boyutu 1.000 km olanlar bir de bunların diğerlerini düşünün. Bu asteroitler yüzeyleri incelenmiş ve üzerlerinde bir çok değerli metal grubu ve teknolojik alanda kullandığımız metaller bulunmuş yani uzay madenciliği aslında çok karlı bir iş.

Bana göre uzay madenciliği şu an için mümkün değil ama gelecek 50 ve 70 yıl için mümkün. Biz daha Mars’a gitmek için planlar yaparken uzaydan maden çıkarmak çok zor görünüyor. Her şekilde biz bu kadar asteroitlerden maden çıkardık bunların dünyaya lojistiği nasıl yapılacağı çok başka bir sorun çünkü bu kadar metali taşıyacak dünya güvenli getirecek bir alet yok.

Buna anlaşma yönünden bakalım mesela. En son yapılan Amerika anayasa değişikliğinde Ay ve tüm gökyüzü cisimleri insanlığın ortak mirası olarak nitelendirilmiş bu yüzden hem özel şirketler hem devletler hem de sıradan insanlar bile uzayda maden çıkarabilir

Bu proje için gerekenler sadece yüksek teknoloji değil büyük bir miktarda para. Örneğin NASA 2017 yılında değeri 10 kentilyon dolarlık bir asteroid buldu.  Bu Asteroit içinde  bir çok değerli metal barındırıyor. Bizim şu an ki aletlerimiz ile bu asteroit içindeki her şeyi almamız imkansız bir kısmına ulaşmak için bile gereken bütçe 450 milyon dolar ve bu sadece daha yakından bakmak için gerek ücret.meteor üzerine maden kurmanın maliyeti birkaç milyar dolara patlayacaktır. Ama geri dönüşümü çok daha fazla olacağından basit bir finansal problem olarak bahsedebiliriz. Sonuçta yatırımcıları bir koyup 5-10 alacaklardır.

İnsanları oraya götürmek çok zor olacaktır sonuçta bu asteroitler dünyada bulunan bi Amerika İngilitere uçuş mesafesi değil milyonlarca kilometre mesafe var. Bu yüzden insaları yerçekimimiz yere o kadar uzun bir süre göndermek çok zorlayacı olacaktır bu yüzden bizim de robotlara hatta yapay zekalı robotlara ihtiyacımız olacaktır ki bir sorun çıktığı zaman kendileri çözebilsinler sonuçta bir radyo sinyalinin oraya gitmesi 5 dakikayı bulacaktır ve acil durumun aciliyeti gitmiş olacaktır

Toparlayacak olursak uzay madenciliği gayet bilimsel olarak mümkün fakat bizim zamanımız hem parasal hem de teknolojik olarak yeterli değil. Gelecek 50 yıl sonrasında ise uzay madenciliği yüzünden ülkelerin birbirleri ile savaşması gayet olası.

(Visited 110 times, 1 visits today)