Şu an ortaokulda bir öğrencisiniz diyelim. Bugün okuldan sonra eve geldiniz. Yorgunsunuz, açsınız, ödevleriniz var ve yarın da okul var. Eve geldiğinizde kapıyı açmak için anahtarı alıyorsunuz ve kapıyı açmak 1 dakika. Eve girdiniz. Odanız yönelip çantanızı bıraktınız ve üstünüzü değiştirdiniz 3 dakika. Salona geçtiniz. Sonra ya telefona bakarsınız ya da televizyon seyredersiniz. Fark etmez sonuçta. Anneniz der: ” Oğlum/Kızım, bir anneciğine yardım eder misin?”
Çoğumuz bu klasik senaryoyu her gün yaşar(ben dahil). Bu zorluktan nasıl kurtulabiliriz? Bazılarınız der, anneme yardım ederim olur biter.
Son aylarda akıllı evler ile ilgili bir fuar olmuştu hatta haberlere çıkmıştı. Akıllı ev telefondan ya da özel kumandalarla yönetiliyor. Ayrıca AI* kullanarak yapılmış akıllı evler de var. Mesela eve geldin, yorgunsun. Evin AI’sı senin yorgun olduğunu senin hareketlerin ve mimiklerinden anlıyor. Sonra sof jazz müziği açıp sana güzel bir kahve/çay yapıyor. Muhteşem değil mi? Önümüzdeki yıllarda çoğu evde akıllı evin kullanılması bekleniyor. 20 yıl sonra neredeyse bütün evler akıllı ev olacak. Dediğim gibi AI’sı olanlar.
Las Vegas, Amerika’daki ünlü bir eyalettir. Geçen yıl ya da bu yıl, Las Vegas’ı akıllı şehir haline getirme kararı aldılar. Akıllı şehir: AI (akıllı) arabalar, evler, sokaklar hatta güvenlik hizmeti bile. Karar daha yeni alındı yani daha fazlası olabilir.
Türkiye’de akıllı evler apartmanda daire başına 900$ civarı oluyor. Pahalı değil mi? (dolar 4,46418607 TL. Yani 4000₺’den fazla tutuyor.)
*AI: Artificial İntelligence, Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti.