Gölge

Gölge, ışık kaynağından gelen ışığın bir cisme çarpması ile birlikte ışığın gittiği yönde cismin boyutlarına ve geliş açısına etkili olarak yansımasıdır.

Işık kaynağının durduğu yere göre gölgenin konumu değişmektedir. Güçlü bir ışık geliyorsa gölgenin uzunluğu ışığın gittiği noktaya kadar ilerleyebilir. Örneğin sokak lambasını düşündüğümüzde altındayken ışık bize gelir ama gölgemiz çok küçük olur. Lambadan 10 – 20 metre uzaklıkta olduğumuz zaman ışık kaynağı bize yan olarak gelerek gölgemizin boyutunda büyüme meydana gelecektir. Etkili olduğu yere kadar gölgenin kalınlığından inceldiğini görürüz.

Tam gölge; ışık kaynağının yansıyacağı cismin yakın ve cisim ile arkasındaki mesafe kısaysa eğer gölge düştüğü noktada tam karartı oluşturur. Bu durumun gerçekleşmesi tam gölgeyi göstermektedir.

Yarı gölge; ışık kaynağı büyük ve cisme çarptığı ışığın bir kısmı yere düşecektir bu sayede gölge tam karartı olmayıp yarı gölge şeklinde arkaya yansıyacaktır. Arka duvar ile mesafesi uzun olması durumunda yarı gölge oluşmayacaktır.

Gölgeler ışık kaynağının cisme çarpması sonucunda meydana gelir. Saydam bir maddenin gölgesi yarı gölge sınıfına girerek oluşumu gerçekleşir. İki farklı ışık kaynağının bir cismi aydınlatması ile birlikte yarı gölge oluşmaktadır.

(Gölgeler yansımalara birazda olsa benzer)

(Visited 164 times, 1 visits today)